Çocuk gezginlere “İstanbul for Kids”

Temmuz 4, 2014

Çocuk gezginlere “İstanbul for Kids”

istanbul_for_kids_kapak.inddBurçak Gürün Muraben’in yazdığı, Uğur Altun’un resimlediği İstanbul for Kids, İstanbul’u keşfetmek isteyen çocuklar için İngilizce olarak Can Çocuk Yayınları’nca yayımlandı.

Bunları biliyor muydunuz? ​ Evliya Çelebi’nin bilinen en eski vampir hikâyelerinden birkaçını yazdığını… Galata’nın dünyada bir kart oyununa adını veren tek köprü olduğunu… Boğaziçi Köprüsü’nün 2005 yılında dünyada ilk kez kıtalar arası oynanan bir tenis maçına ev sahipliği yaptığını… Belki İstanbulluların bile duyduklarında şaşıracakları pek çok bilgi içeren İstanbul for Kids, İstanbul’u her yıl ziyaret eden milyonlarca çocuk turist ve şehri keşfe hazır tüm gezginler için İngilizce kaleme alınmış bir rehber.

Her köşesinden, her sokağından, her tepesinden bir başka görünen bu şehri; İstanbul’u bunca farklı açısıyla çocuklara anlatmak kolay mı? Hele ki hayatlarında ilk kez karşılaşıyorlarsa onlar için bu bilgi denizinde boğulmamak mümkün değil. Üstelik kendi kendilerine okuyabilecekleri İngilizce yazılmış kaynaklar kısıtlıyken…

Avustralya’da yaşayan Burçak Gürün Muraben’in kendi çocuklarına İstanbul’u tanıtma fikriyle hazırlamaya karar verdiği kitap yalnızca çocuklar için değil, yetişkinler için de oldukça pratik ve ilginç bilgiler içeriyor.

Galata’dan Eminönü’ne, Kız Kulesi’den Ayasofya’ya, Kapalıçarşı’dan Hezarfen Ahmet Çelebi’ye ve bunun gibi daha birçok mekâna, kişiye ve zamana uzanan kitap, kentin geçmişini bugünüyle buluşturuyor.

Hezarfen Ahmet ÇelebiEle aldığı konuları yalnızca tarihsel bir bakışla değil, aynı zamanda güncel bilgilerle birleştirerek sunan kitapta belki İstanbulluların bile duyduklarında şaşıracakları pek çok ayrıntı yer alıyor.

Galata’nın dünyada bir kart oyununa adını veren tek köprü olduğunu biliyor muydunuz? Evliya Çelebi’nin bilinen en eski vampir hikâyelerinden birkaçını yazdığını… Boğaziçi Köprüsü’nün 2005 yılında dünyada ilk kez kıtalar arası oynanan bir tenis maçına ev sahipliği yaptığını… Kız Kulesi hakkında bugüne dek söylenegelmiş rivayetler kadar James Bond filmlerinden birinin setine mekân olduğu bilgisi de okuyucuyla paylaşılıyor.

İstanbul for Kids hayat dolu sokakları, şaşırtıcı zıtlıklarıyla İstanbul’u gezerken zengin içeriğiyle okura eşlik edecek bir “ev sahibi”yle dolaşıyor olmanın keyfini vadediyor.  Mitler, efsaneler, rivayetleriyle, zengin yemek kültürüyle gidilmesi görülmesi gereken yerleri, insanı ve tabiatını harika ayrıntılarla paylaşan kitap bugüne dek hazırlanmış benzer rehber kitaplara yoldaş niteliğinde.

Her bir bölümünde ayrı bir sokağa, ayrı bir döneme kapı açan İstanbul for Kids yalın bir üslupla İngilizce kaleme alınmış, İstanbul’la tanışmak isteyen meraklı tüm okurlar için bulunmaz bir rehber.

edebiyathaber.net (4 Temmuz 2014)

Yorum yapın