Cinsiyetçi küfürler, küfrün nörolojiye katkısı ya da küfrün tarihi

Şubat 28, 2020

Cinsiyetçi küfürler, küfrün nörolojiye katkısı ya da küfrün tarihi

Emma Byrne’ın Hayat Sövünce Güzeldir adlı kitabı, Pelin Vural çevirisiyle The Kitap Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Eğlenceli ve merak uyandırıcı… Lanet olsun ki Byrne’nin bu konuya duyduğu heyecan bulaşıcı.” Melissa Dahl-New York Times Book Review

Bilim insanı Emma Byrne, Hayat Sövünce Güzeldir’de küfrün her yönünü ve neden küfretme ihtiyacı hissettiğimizi eğlenceli bir dille açıklıyor. Küfretmeyi savunan yazar bilimsel deneyler, tarihi vaka çalışmaları hem insanlarda hem de diğer primatlarda dil konusunda yapılan son araştırmaları inceleyerek okuru bir tura çıkarıyor. Farklı kültürler, tabular ve değerler hakkında ilgi çekici açıklamalar yapıyor.

Kitabın içeriğinde yer alan küfür ve cinsiyet arasındaki tutarsızlık, diğer dillerde küfretmek ve nöroloji ve küfür arasındaki bağ gibi birçok konu bilimsel açıdan inceleniyor. Emma Byrne bir kadın olarak küfür ve cinsiyet ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulunurken 18. yüzyılda yaşanan kültürel değişimle birlikte bu sürecin şekillendiğini ve erkekler gücü verirken kadınlara nezaketi hoş gören bir değişim geçirdiğini dile getiriyor. Sosyolojik ve nörolojik açıdan da derinlemesine incelemeler yapan yazar, insanların iletişim kurmaya başladığından beri küfrün kullanıldığı ve bu tarz kelimelerin kaygıyı azalttığını, fiziksel şiddeti önlediğini ve dahası insan işbirliğini artırdığını ortaya koyuyor. Büyük toplumlarda tek vücut olmanın stresli ve gerekli olması nedeniyle küfrederek birlikte çalışmayı ve duygularla iletişim kurmayı kolaylaştırdığını aktarıyor.

edebiyathaber.net (28 Şubat 2020)

Yorum yapın