Cinselliği kılı kırk yaran bir titizlikle ele alan kitap: “Sayılarla Seks”

Aralık 25, 2018

Cinselliği kılı kırk yaran bir titizlikle ele alan kitap: “Sayılarla Seks”

David Spiegelhalter’ın “Sayılarla Seks” adlı kitabı, Selim İ. Kabak çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Cinsel davranışlar hakkında bilgi sahibi olmak istememiz için birçok sebep vardır. Cinsellik yaşadığımız toplumları şekillendirir: Nüfus değişimlerini araştıran nüfus bilimcileri; cinsel aktivite, doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı ve kürtaj oranlarını kullanarak hangi bireylerde ne kadar yeni doğumun olacağını tahmin etmeye çalışır. Cinsel aktivite nüfusun cinsiyet dağılımını da şekillendirir. Doktorlar ve sağlık araştırmacıları, hastalıkların bulaşma olasılıklarını araştırmak ve şanssız kişilere yönelik sağlık hizmetlerini planlamak adına insanların neler yaşadıklarını ve hangi önlemleri aldığını bilmek isterler. Psikologlar, insanların cinsel hayat kalitesini ve hayata dair memnuniyetlerini öğrenmek isteyebilir. Psikiyatristler, akıl hastalıklarını tespit etmek ve rahatsızlıkların tedavisini yapmak, ilaç firmaları da yeni tedaviler geliştirmek ve ürün satışını gercekleştirmek ister.

Bizim gibiler ise yalnızca olağanüstü insan davranışları ölçeğinin neresinde olduğumuzu merak ediyor olabilir. Çok mu seks yapıyorum? Yeterince yapmıyor muyum? Doğru insanla mı yapıyorum? Erken mi başladım, geç mi? Benim deneyimlerim farklı mı? Ya da en azından başkaları gerçekten farklı mı?

Cinsel davranışlarımızın hayatımıza ciddi bir etkisi var: toplumun bize bakış açışı, kiminle evlendiğimiz, ilişkilerimizin kalıcılığı, sağlığımız, çocuk sahibi olup olmadığımız. Tüm bunlar seks ile şekilleniyor ve bize seks ile ilgili söylenenlerin (hükümet istatistiklerinden koca karı masallarına kadar) gerçekten sayıların söylediği şey olup olmadığını merak etmekte haklıyız…”
David Spiegelhalter

Sayılarla Seks, bireylerin olduğu kadar toplumların da yaşamlarında önemli bir yere sahip olan cinsellik meselesini, kılı kırk yaran bir titizlikle, sayılara ve oranlara başvurarak tartışmaya açıyor. Bu nadide çalışmada cinsel davranışlar özenle masaya yatırılırken seks olgusunun insani edimler arasında hâlâ kapalı bir kutu olduğu gözler önüne seriliyor. Sözünü gözlemlere ve verilere yaslayarak kurup ilerleten cüretkâr bir kitap…

David Spiegelhalter

1953 Doğumlu David Spiegelhalter Oxford Üniversitesi mezunudur ve Cambridge Üniversitesi’nde Biyoistatistik Profesörü olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Birleşik Krallık Kraliyet İstatistik Topluluğu’na da başkan olarak seçilmiştir. Klinik deneyler, grafik modelleme, istatistik yazılımları, toplum sağlığı verilerinin kıyas ve kontrolü alanlarında yazmış olduğu makaleler, ISI (Institute for Scientific Information) verilerine göre en çok alıntı yapılan bilimsel çalışmalar arasındadır.

edebiyathaber.net (25 Aralık 2018)

Yorum yapın