“Çingene: Türkiye’de Yaftalama ve Dışlayıcı Şiddetin Toplumsal Dinamiği” yayımlandı

Ekim 14, 2016

“Çingene: Türkiye’de Yaftalama ve Dışlayıcı Şiddetin Toplumsal Dinamiği” yayımlandı

1476357875_cingene_kitap_gorselGül Özateşler’in kaleme aldığı “Çingene: Türkiye’de Yaftalama ve Dışlayıcı Şiddetin Toplumsal Dinamiği“, Didem Dinçsoy’un çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi Gül Özateşler’in kaleme aldığı, Didem Dinçsoy’un çevirisini üstlendiği kitap, Sosyoloji kategorisinde raflardaki yerini aldı.

Bir ulusun toplumsal hafızası nasıl şekillenir, toplumdaki çoklu kimlikler nasıl inşa edilir, toplumsal kategorilerin dönüştürülmesi nasıl gerçekleşir? Türkiye’deki Çingenelere karşı uygulanan dışlayıcı şiddet üzerinden bu soruların cevaplarını arayan Gül Özateşler, 1970 yılında Çanakkale’nin Bayramiç kasabasında yaşanan ve Çingenelerin zorla yerinden edilmelerine uzanan olayları mercek altına alıyor. Özateşler, küçük bir kasabadan ülkenin bütününe uzanan bir analiz çerçevesinde, Türkiye’nin sosyoekonomik yapısının, Çingenelik kategorisinin inşasının, milliyetçiliğin, etnik ve dinsel kimliklerin yeniden üretiminin de izlerini sürüyor.

Çalışmada kullanılan sözlü̈ tarih yöntemi, olayı failler, kurbanlar ve yetkililerin bakış açısından görmemizi sağlayan, gündelik olanın ardındaki tarihsel yapıyı ortaya çıkaran bir perspektif sunuyor.

edebiyathaber.net (14 Ekim 2016)

Yorum yapın