Chomsky’den “Kader Üçgeni”: İsrail, Filistin ve ABD

Şubat 6, 2017

Chomsky’den “Kader Üçgeni”: İsrail, Filistin ve ABD

kader ucgeni kapakNoam Chomsky’nin “Kader Üçgeni” adlı kitabı İthaki Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

‘Kader Üçgeni’, İsrail ve Filistin arasındaki anlaşmazlık da dâhil olmak üzere, merkezine Amerika Birleşik Devletleri’ni koyan en iddialı kitaplardan biri sayılabilir. Bu kitap aynı zamanda, insan yozlaşmasının ve entelektüel sahtekârlığın dur durak bilmez bir ifşası.  Bununla birlikte, dünyaya kulak kabartan herkesin okuması gereken önemli bir kitap.

Kader Üçgeni, olgular ile bir dizi efsane arasındaki –İsrail demokrasisi, İsrail’in silahsızlanması, iyi huylu işgal, İsrail’deki Araplara karşı ırkçılık yapılmaması, Filistin terörizmi, Celile için barış- uzatmalı bir savaş olarak okunabilir. Chomsky önce “resmi” anlatımı tekrarlıyor, daha sonra ise devasa miktarda karşı kanıtla bu anlatımı paramparça ediyor.

Önsözünü Edward W. Said’in kaleme aldığı “Kader Üçgeni”nde şöyle diyor Said Chomsky için: “Chomsky gibi ne korumak zorunda olduğu bir makamı, ne de ele geçirip savunmak zorunda olduğu bir alanı olan bir entelektüel, son derece huzursuzluk verici bir insandır. Aydınların böylesi açıklamalarının onlara yüksek yerlerde arkadaşlar ya da resmi ödüller kazandırmayacağı da kesin bir gerçektir. Yalnız bir duruştur, ancak yine de dünyanın durumuna sürüyle beraber hoşgörü göstermekten daima daha iyidir.”

edebiyathaber.net (6 Şubat 2017)

Yorum yapın