Charles Dickens 200 yaşında

Şubat 8, 2012

Charles Dickens 200 yaşında

İngiliz yazar Charles Dickens'in 200. doğum günü başta kendi ülkesi İngiltere olmak üzere Arnavutluk'tan Zimbabve'ye, dünyanın çeşitli ülkelerinde kutlanıyor.

İngiltere'de kraliyet tahtının birinci sıradaki varisi Prens Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla'nın başkanlık ettiği kutlamalar çerçevesinde, Londra'daki Westminster Kilisesinde bulunan yazarın mezarına çelenk konulacak.

Kilisede yapılacak anma töreninde ayrıca ünlü İngiliz aktör Ralph Fiennes ve yazarın torununun torunu Mark Dickens'ın da aralarında bulunduğu bir grup Dickens'ın eserlerinden bölümler okuyacak.

Prens Charles ve eşi Camilla bugün ayrıca 1925 yılında müzeye dönüştürülen ve Dickens'n 1837-39 yıllarında yaşadığı Londra'daki evini ziyaret edecek.

Dickens'ın 200. doğumgünü şerefine eserleri, doğum yeri olan İngiltere'nin Portsmouth şehri başta olmak üzere, Arnavutluk'tan Zimbabve'ye kadar çok sayıda ülkede bugün okunacak.

Google da kutladı

Bunların yanı sıra, arama motoru devi Google, özel günlerde tasarladığı logo çalışmalarından birini de 200. doğum günü dolayısıyla İngiliz yazar Charles Dickens için hazırladı.

Türkiye ana sayfasında ''doodle'' olarak adlandırılan logoda, ''google'' ünlü yazarın romanlarındaki karakterlerden yararlanılarak yazıldı.

Logo üzerine tıklandığında 1812 yılında doğan Charles Dickens'ın 200. doğum günü olduğu hatırlatılıyor.

Dünya edebiyatına “Oliver Twist” (1839), Nicholas Nickelby (1839), David Copperfield (1850) ve Büyük Umutlar (1861) gibi eserler kazandıran Dickens'ın birçok eseri beyaz perde ve televizyona da uyarlandı.

58 yaşındayken 1870 yılında hayatını kaybeden Charles Dickens ayrıca, Victoria dönemi İngiltere'sinde sosyal reformu savunan yazarlardan biriydi.

Kaynak: cnnturk.com, ntvmsnbc.com (08 Şubat 2012)

Yorum yapın