Cezaevinde kitap sınırlamasına karşı imza kampanyası

Mart 30, 2013

Cezaevinde kitap sınırlamasına karşı imza kampanyası

Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülere uygulanan 10 kitap sınırlamasına karşı imza kampanyası başlatıldı.

Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlülerin yakınları, 10 kitap sınırlamasına karşı imza kampanyası başlattı.

Aileler adına yapılan açıklamada, Türkiye çapında tüm cezaevlerinde uygulanacak sınırlamanın 15 Mart’ta Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde uygulamaya konulduğu hatırlatıldı.

Cezaevi Müdürü Ali Haydar Ak önderliğinde gardiyanların hücrelere girerek, kitaplara zorla el koyduğu ve buna karşı direnen tutukluların darp edildiği anımsatıldı.

Aileler tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Tecrit içindeki mahpuslara yeni bir tecrit dayatılmaktadır. Politik mahpuslar için kitap en yakın dosttur, kitap onlar için hava ve su kadar temel bir ihtiyaçtır. Kitap sınırlaması aynı zamanda bilgiye ulaşım sınırlamasıdır. Kitap okumak ve yazmak, dört duvar arasındaki bir insan için zamanının çoğunu alacağı bir aktivitedir. Bilgiye ulaşan mahpuslar bilgilerini esere, üretime dönüştürürler. Bundandır ki hapishanelerden ünlü romancı, öykücü, şair ve karikatüristler çıkmıştır. Okuma- araştırma ve bilimsel üretimler için 10 kitabın çok yetersiz olduğu aşikardır. Kaynakların çokluğu yazılacak eseri zenginleştirir. Dönüp dönüp bakılacak kitaplar vardır. Bilgisayarın da yasak olduğu düşünülürse başka nasıl olacak kitap yazmak? İçerideki kitap ve yayın çeşitliliği, mahpusların yaşama bağlılığı ve topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmelerinde elzemdir. Bu konudaki kısıtlama, hatta açıköğretimde okuyanlar için yasaklama kabul edilemez. Bir yandan tutuklu ve hükümlüleri okumaya özendirirken, okuyanlara kısıtlama büyük bir çelişki ve çifte standart değil mi?

Kitap okumak, kitap yazmak ve eser üretmek en tabii insan haklarından biridir ve aydınlanmanın olmazsa olmaz şartıdır. Bu konudaki bir sınırlama insan aklına ve aydınlığa bir sınırlama, geriliğe ve karanlığa bir davetiyedir.

Tutuklu yakınları, aydınlar ve duyarlı vatandaşlar olarak öfkeliyiz, kaygılıyız.Bizler, idarenin tasarruflarını geri çekmesini, mahpusların kitaplarının geri verilmesini, kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor ve bu konuda gerekli adımların acil olarak atılacağını ümit ediyoruz.”

Kampanyaya imza vermek için buraya tıklayabilirsiniz>>>

30 Mart 2013

Yorum yapın