Çeviribilim’den üçü bir arada

Aralık 26, 2013

Çeviribilim’den üçü bir arada

1463893_1439388086285217_1927172018_n-12958_281x130Türkiye’nin kültürel iklimine yaptığı katkıları ile tanınan editör, yayıncı ve çevirmen Sabri Gürses‘in kurduğu Çeviribilim Ajans ve Yayıncılık, geride bıraktığımız 2013 yılına üç başarılı kitap sığdırarak yayıncılık dünyasına “Merhaba!” dedi. Bu kitaplardan ilki, Slavoj Žižek’in İslam Arşivleri çalışması. Şu sıralar çok satanlar listesinde. Ali Baydar’ın Çin Kitabı da yayıncılık çevrelerinde ve okuyucusu tarafından ilgi ile karşılandı. Yüzüklerin Efendisi serisi ve Hobbit takipçilerinin de beğenerek okuyacağı Tolkien’in Ağacı ise hak ettiği ilgi seviyesine doğru ilerliyor. Sizler için bu üç kitabı bir araya getirdik.

İslam-rk-bas-695x1024İslam Arşivleri – Slavoj Žižek

Hemen her fikri geniş tartışmalara yol açan Slavoj Žižek’in Karikatür Krizi üzerine yazdığı yazılardan yola çıkan bu derleme, bir yandan filozofun İslam konusundaki perspektifine bir bakış sunarken, diğer yandan yaşanan krizi bugün yorumlamak için önemli arşiv malzemelerini, o dönemde yazılmış Flemming Rose ve Amir Taheri makaleleri gibi farklı perspektifleri bir araya getiriyor.

İfade özgürlüğünün temel bir hak ve sorun olduğu günümüzün küresel dünyasında, bu özgürlüğün sınırlarının nasıl belirleneceği ve nasıl yönlendirildiği temel bir tartışma konusu. Žižek krizin tartışmasını öncelikle küreselleşme, hoşgörü ve köktencilik ilişkisi çerçevesinde ele alıyor; bütün dinlerin birarada hoşgörülü yaşamayı vaat ettiği bir modern toplumun mümkün olup olmadığını ve bunun nasıl ortaya çıkacağını tartışıyor.

Diğer yandan, İslam’ın Batı ve Doğu açısından özel bir konuma sahip olduğu savından yola çıkan Žižek, İslam’ın gelecekte bizi beklediği kesin olan felaketler karşısında beklenmedik olanaklar içerdiğini söylüyor: “Doğuyla Batıyı kaderle özgürlük diye karşı karşıya getirmek için ne kadar uğraşırsak uğraşalım, İslam bu ikili karşıtlığı çökerten üçüncü bir konuma karşılık gelir. Ne kör kadere teslim olmak ne de canının çektiğini yapmak, bunların yerine daha derin bir özgürlük: kaderimizi değiştirmek ya da seçmek.”

Tolkien-rk-bas-703x1024

Tolkien’in Ağacı

“Her ağacın düşmanı vardır, bazılarını savunanlar çıkar. Genellikle bu nefret akıldışıdır, büyük ve canlı olan her şeyden, kolayca ehlileştirilemeyen ya da yok edilemeyen her şeyden korkmaktan kaynaklanır, ama akılcı gibi görünen açıklamalarla gizlenebilir bu korku.

Ben bütün eserlerimde düşmanlarına karşı ağaçların tarafını tutarım. .. Ağaçların büyümekte hâlâ direndiği her yerde elektrikli testerenin vahşi sesi hiç kesilmiyor.” J.R.R. Tolkien

Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi‘yle fantazya edebiyatında benzersiz bir dönem başlatan Tolkien’in ağaç sevgisi nedense bir ölçüde gölgede kalmıştır. Oysa Tolkien’in mitolojik fantazyasında da olduğu gibi dünyanın bütün mitolojilerinde Ağaç merkezde yer alır, karıncaları, sincapları, cinleri, goblinleri, elfleri ve elbette hobbitleri içinde barındırır.

Bu derlemede, fantazya dünyasının en önemli kahramanlarından olan ağaç çobanı Entlerin yaratıcısı Tolkien’in yapıtını ağaç perspektifinden değerlendiren yazılara yer veriliyor. Colin Wilson, Claudia R. Finseth, W. H. Auden, Edmund Wilson, Peter S. Beagle ve W. E. Ratliff ve C. G. Flinn imzasını taşıyan, aynı zamanda onun hakkında yazılmış ilk eleştiriler olan bu yazılar, ilginç bir fantastik ağaç edebiyatı eleştirisi ortaya çıkartıyor.

Çin-rk-bas-696x1024

Çin Kitabı – Ali Baylar

Çin Kitabı, bize kadim imparatorluk Çin’den çağdaş manzaralar getiriyor. Wenzhou’da günümüze ulaşmış bir tapınak, Fuzhou’da bisikletlere binip eve dönen çocuklar, Ningbo’da kötü ruhlar girmesin diye kapı eşiği yüksek yapılmış bir tapınak… Motosikletten bozma taşıma araçları, gökdelenler, heykeller, Hong Kong’da iş arasında yemek yiyenler, bir köşede kestiren ihtiyar adam. Neyin rüyasını görüyor? Dünyanın en eski ülkelerinden biri olan Çin’in ihtişamlı geçmişini mi, parlak geleceğini mi?

Ali Baylar uzun yıllardır seyahat ettiği Çin’de fotoğraf makinesini elinden hiç bırakmadı. Modern hayatla eski geleneklerin iç içe geçtiği anları, Çin’de batıyla doğunun iç içe geçtiği mekanları fotoğraf karesine taşıdı. Daha önce Çin Kültürü ve Seyahat Rehberi (2007), China at a Glance (2009) adlı kitapları hazırlayan Ali Baylar, bu kitabında, Çin’e seyahat edecek olanlara önerilerle birlikte Çin şiirinden ve atasözlerinden örnekleri, tarihini bugünüyle birlikte yaşamayı sürdüren Çin’den fotoğraflarla biraraya getiriyor.

edebiyathaber.net (26 Aralık 2013)

Yorum yapın