CerModern’de ‘Eleştirel Roman Okuma Seminerleri’ başlıyor!

Mart 30, 2012

CerModern’de ‘Eleştirel Roman Okuma Seminerleri’ başlıyor!

 

‘Eleştirel Roman Okuma Seminerleri’ üst başlıklı atölye etkinliği, CerEdebiyat ve Dünyanın Öyküsü dergisi işbirliği ile 6 Mayıs 2012 tarihinden başlayarak Ankara’da, CerModern yerleşkesinde gerçekleştirilecektir. 

 

Yazar A. Galip’in yürüteceği atölye / seminer programı, on iki hafta süreyle her Pazar günü 11.00-13.00 arasında, ikişer saat olacaktır. Öngörülen toplam yirmi dört saat içinde, katılımcılara roman türleri, romanın geçirdiği evreler, roman kuramı ve akımların özellikleri, roman sanatının sorunları, (roman yazmak isteyenlere somut örneklerden hareketle) romanların hazırlanma ve yazılma süreçleri hakkında bilgi verilecek, öneriler sunulacaktır.

Atölye çalışmaları, diğer bir deyişle Eleştirel Roman Okuma Seminerleri, bir yöntem olarak etkin katılımı ve yaratıcılığı benimsemektedir. Okumak pasif bir eylem değildir. Yaratıcılık okumayla başlayan bir süreçtir. Okumak, sadece bilgilenmek diye değerlendirilmemelidir. Okumak, aynı zamanda doğru bağlantılar kurmak ve hayal gücünü canlandırarak yeni olanaklara kapı aralamanın ilk adımıdır. Eleştirel Roman Okuma Seminerleri, eleştirel okur-yazarlık üzerine yaratıcı bir paylaşım süreci olarak kurgulanmakta ve adlandırılmaktadır. Okumayı öğrenmek, atölye çalışmaların giriş derslerini oluşturmaktadır. Eleştirel Roman Okuma Atölyesi, temel edebiyat metinlerinin ve aşağıda adı verilen romanların nasıl okunacağı sorusuyla başlamaktadır. Bu çerçevede katılımcılardan derslerden önce aşağıda adları verilen kitapların okunması istenmektedir.

Her okurun mutlaka yazar olması gerekmez, ama yazar olabilmek için iyi bir okur olmak zorunludur. İyi bir fotoğrafçı, iyi bir sinemacı olmanın koşulu gördüğünün, izlediğinin ne olduğunu bilmekten ve onun benzerleri arasındaki yerini ayırt etmekten geçer. Romanı eleştirmek, eş deyişle değerlendirmek, öncelikle onun ontolojisini, varlığını ortaya koymak ve hakkında doğru, geçerli önermeler kurmakla başlar. Bu da roman okuyucusuna belirli kültürel eşikleri aşmış olma zorunluluğu getirmektedir. Atölye çalışmalarında okurlardan yazar kadar edebiyat ve roman bilgisine sahip olmaları beklenmektedir. Bir diğer beklenti, roman okumalarının katılımcılara bu donanımı sağlamasıdır
Her atölye çalışmasında, kendi alanını tarihsel bir perspektifle ele almanın yanı sıra, teknik bilgileri, o türe özgü temel soruları ve sorunları topluca tartışma ortamı sağlaması amaçlanmaktadır.  Atölye çalışmalarında sanat kuramları, akımları, manifestoları tartışılacak, tarihsel bir yer edinmiş romanlar eleştirel olarak değerlendirilecektir.

Seminerlerde okunacak romanlardan hareketle aşağıdaki konu ve sorular tartışılıp yanıtlanacaktır:

Okuma-yazma ilişkisi ya da metne götüren yollar
Edebiyat bilgisi ya da edebi olan nedir?
Yazın türleri ve türler arası ilişki
Kullanmalık metin, işlevsel metin, kurgusal metin
Öykü, roman, biyografi ve tarih yazarlığı
Romanda kurgu, anlatı zamanı ve anlatılan zamanRomanda tip oluşturmak, karakter yaratmak
Gördüğünü yazmak, yazdığını görmek 
Metin ve eleştiri ya da metni yeniden yazmak
Eleştiri ve değerlendirme
Edebiyat ve eleştiri kuramları
Yaratıcılığın boyutları, beğeninin sınırları
Edebiyat ve bilgi ya da edebiyat ve felsefe
Dönem edebiyatı, çoksatanlar ve sanat

Eleştirel Roman Okuma Seminerleri katılımcılara romancı ya da eleştirmen olma sözünü vermiyor, ancak iyi birer okur olma sözünü vermektedir! 

Okunacak Romanlar:

  1. Don Quijote, M. De Cervantes
  2. Trisram Shandy Beyefendinin Yaşamı ve Görüşleri, Laurence Sterne
  3. Tutunamayanlar, Oğuz Atay
  4. Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı, Bilge Karasu
  5. Bay Sahtegi, Vüsat O. Bener
  6. Aylak Adam, Yusuf Atılgan
  7. Yeni Hayat, Orhan Pamuk
  8. Bin Hüzünlü Haz, Hasan Ali Toptaş
  9. Tol, Murat Uyurkulak
  10. Amida Eğer Sana Gelemezsem, Özcan Karabulut

 
6 Mayıs 2012- 22 Temmuz 2012 Pazar günleri Saat: 11.00-13.00 arasında gerçekleştirilecek atölye/seminer çalışması katılım ücreti: 600TL
 Atölye katılım bedelini CerModern ziyaretinizde elden yapabileceğiniz gibi Banka havalesi ile de yatırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için

Kaynak: cermodern.org (30 Mart 2012) 

Yorum yapın