Cemal Süreya’nın çantasındaki dünya şiirleri

Şubat 25, 2020

Cemal Süreya’nın çantasındaki dünya şiirleri

Cemal Süreya’nın çevirdiği şiirlerden oluşan Sen Varsın Gecede Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Apollinaire, Valéry, Rimbaud ve Verlaine gibi şiirsel estetikte ve ifadede devrim yaratmış isimler, Cemal Süreya’nın çevirisiyle bir arada.

“Çağdaş dünyanın, insandaki yeni bir bilincin karşılığı olan” bu avangard şiir de, hayatını şiire adayan Süreya’nın kalemini, duyarlılığını beslemiştir.

Gerçeküstücülük, sembolizm, romantizm ve kübizm gibi akımları Cemal Süreya’nın özenli çevirileriyle bir araya getiren Sen Varsın Gecede, şiirsel estetiğin ve ifadenin en büyük değişim geçirdiği yıllardan derlenmiş kişisel bir antoloji.

#fransızşiiri #modernleşme #şiirçevirileri #avrupa #aşkşiirleri

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Cemal Süreya: On Üç Günün Mektupları, Pablo Neruda: Yeryüzünde Konaklama, Robert Desnos: Hayır, Aşk Ölmedi, Jean Rhys: Dörtlü, Kolektif: Aşk Olsun.

CEMAL SÜREYA, 1931’de Erzincan’da dünyaya geldi. Haydarpaşa Lisesi’nden sonra Ankara Üniversitesi’nde Maliye ve İktisat Bölümü’nü 1954 yılında bitirdi. İlk şiiri “Şarkısı-Beyaz” Mülkiye dergisinde yayımlandı. 1954’te göreve başladığı Maliye Bakanlığı’nda müfettiş yardımcılı­ğı ve müfettişlik yaptı; 1965’te ayrıldığı göreve 1971’de döndü, 1982’de Maliye Tetkik Kurulu’nda başmüfettişlikten emekli oldu. Süreya, modern Türk şiirinin en belirleyici ve yenilikçi akımlarından İkinci Yeni’nin önde gelen isimlerindendir. 1961 yılında Papirüs dergisini kurdu, bu dergi 1981’e kadar aralıklı olarak yayımlandı. Yazarlık hayatı boyunca Oluşum, Pazar Postası, Yeditepe gibi birçok yayında şiirler, yazılar kaleme al­dı. Üvercinka (1958) adlı şiir kitabıyla Yeditepe Şiir Ödülü’ne, Göçebe (1966) ile Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Toplu şiirleri Sevda Sözleri (1984) adıyla yayımlanan Süreya, 1990’da İstanbul’da hayatını kaybetti. Eşi Zuhal Tekkanat’a yazdığı On Üç Günün Mektupları (1990) ölümünden sonra yayımlanmıştır.

edebiyathaber.net (25 Şubat 2020)

Yorum yapın