Carlo Rovelli’den “Gerçeklik Göründüğü Gibi Değildir”

Ekim 12, 2018

Carlo Rovelli’den “Gerçeklik Göründüğü Gibi Değildir”

Carlo Rovelli’nin “Gerçeklik Göründüğü Gibi Değildir” adlı kitabı, Tolga Esmer çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Evrenin fiziği, evrenin şiiridir

“Dünya sınırsız ve rengârenktir; gidip onu görmek isteriz. Gizemi ve güzelliği çevremizi sarar, tepelerin ardında da daha keşfedilmemiş yerler vardır. Bilmediklerimizin derin uçurumunun üzerinde asılı durumdayken, çevremizi kuşatan bu belirsizlik ve kararsızlık yaşamı anlamsız kılmaz, tersine değerini artırır.”

Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders’te, fizikle haşır neşir olmayan okura modern fizik yasalarını anlaşılır bir temel çerçevede sunan Rovelli, Gerçeklik Göründüğü Gibi Değildir’de aynı akıcı ve keyifli anlatımıyla “Nesnelerin doğası nedir? Ne tür dinamikleri vardır?“ sorularının izini sürüyor. İnsanoğlunun evrene yönelik keşif serüvenini anlatan dünyaca ünlü fizikçi, temel fiziğin öne çıkan fikir ve sorunlarının Antik Yunan’dan günümüze geçirdiği değişim sürecini, 20. yüzyıl fiziğinin büyük buluşlarını ve kuantum kütle çekimine yönelik araştırmalarda ortaya çıkmakta olan dünya imgesini mercek altına alıyor.

Gerçeklik Göründüğü Gibi Değildir, yazarının evrenin gizemlerine ve bilime duyduğu tutkuyu her satırda duyumsattığı, dahası okuru da bu heyecanlı keşif yolculuğuna ortak ettiği olağanüstü bir çalışma.

CARLO ROVELLI, 1956’da Verona’da doğdu. Günümüzün öncü fizik kuramcıları arasında bulunan Rovelli, 1981’de Bologna Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu, 1986’da Padova Üniversitesi’nde doktora derecesini aldı. Doktora sonrası araştırma sürecinde Imperial College London (1986), Roma La Sapienza Üniversitesi (1987/88), Yale Üniversitesi (1987), Syracuse Üniversitesi (1989) ve Trieste SISSA’da çalışmalar yaptı. 1990-1999 yıllarında Pittsburg Üniversitesi’nde öğretim üyesi, 1999-2000’de profesör olarak görev yaptı. 2000’de Fransa’da Aix-Marseille Üniversitesi’ne geçti.  Araştırma alanıyla ilgili seçkin kurumlardan çok sayıda ödüle layık görülen Rovelli, Lee Smolin’le birlikte loop (ilmek) kuantum kütle çekimi kuramını geliştirdi. Çok sayıda akademik yayınının yanı sıra 2011’de Miletli Anaksimandros Ya Da Bilimsel Düşüncenin Doğuşu’nu, 2014’te Gerçeklik Göründüğü Gibi Değil: Nesnelerin 

Temel Yapısı’nı yayımladı. Aynı yıl yayımlanan Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders, 40’tan fazla dile çevrildi ve yaklaşık bir milyon okurla buluştu. Son olarak 2017’de L’ordine del tempo’yu (Zamanın Düzeni) yayımlayan Rovelli, Aix-Marseille Üniversitesi’nin Fizik Kuramı Merkezi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.

http://www.cpt.univ-mrs.fr/~rovelli/ 

edebiyathaber.net (12 Ekim 2018)

Yorum yapın