Carlo Rovelli’den “Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders”

Eylül 8, 2017

Carlo Rovelli’den “Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders”

Carlo Rovelli’nin “Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders” adlı kitabı Tolga Esmer çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Fizik hiç bu denli anlaşılır ve çekici olmamıştı.

“Yukarıda o kadar büyük bir uzay var ki, çok sıradan bir galaksinin bu ücra köşesinde özel bir şeyler olduğunu düşünmek çocukça olur. Dünyada yaşam, evrende neler olabileceğinin tadımlık küçük bir örneğinden başka bir şey değildir. Ruhumuz da bir başkası…”

Çağdaş fizikçi Carlo Rovelli, 20. yüzyıl fizik biliminin temel meselelerine cezbedici bir yolculuk vaat ediyor. Basit anlatımıyla dünyayı büyüleyen, 40’tan fazla dile çevrilen ve yayımlandıktan kısa süre sonra çoksatar listelerinde birinci sıraya yerleşen Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders, bu alanla haşır neşir olmayan okur için de anlaşılır ve okuması keyifli bir çalışma. Rovelli, fizik alanında gerçekleşen büyük devrimin “en büyüleyici” yönlerini ve ortaya attığı soruları mercek altına alıyor: “Kuramların en güzeli”, yani Albert Einstein’ın izafiyet kuramı, modern fiziğin en sarsıcı yönlerine ev sahipliği yapan kuantum mekaniği, içinde yaşadığımız evrenin mimarisi, temel parçacıklar, kuantum çekimi, olasılık ve kara deliklerin ısısı…

“Kuramsal fizik, yaşamımızı yönlendiren tutkular ve duygulardan beslenir,” diyen Rovelli, çoğunlukla bize uzak kalmış bir bilimin aslında bizi kuşatan evren kadar yakınımızda olduğunu gösteriyor.

CARLO ROVELLI

CARLO ROVELLI, 1956’da Verona’da doğdu. Günümüzün öncü fizik kuramcıları arasında bulunan Rovelli, 1981’de Bologna Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu, 1986’da Padova Üniversitesi’nde doktora derecesini aldı. Doktora sonrası araştırma sürecinde Imperial College London (1986), Roma La Sapienza Üniversitesi (1987/88), Yale Üniversitesi (1987), Syracuse Üniversitesi (1989) ve Trieste SISSA’da çalışmalar yaptı. 1990-1999 yıllarında Pittsburgh Üniversitesi’nde öğretim üyesi, 1999-2000’de profesör olarak görev yaptı. 2000’de Fransa’da Aix- Marseille Üniversitesi’ne geçti. Araştırma alanıyla ilgili seçkin kurumlardan çok sayıda ödüle layık görülen Rovelli, Lee Smolin’le birlikte loop (döngüsel) kuantum kütle çekimi kuramını geliştirdi. Çok sayıda akademik yayının yanı sıra 2011’de Miletli Anaksimandros ya da Bilimsel Düşüncenin Doğuşu’nu, 2014’te La realta non é come ci appare – La struttura elementare delle cose’yi (Gerçeklik, Göründüğü Gibi Değil – Şeylerin Temel Yapısı) yayımladı. Aynı yıl yayımlanan Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders, 40 küsur dile çevrildi ve yaklaşık bir milyon okurla buluştu. Son olarak 2017’de L’ordine del tempo’yu (Zamanın Düzeni) yayımlayan Rovelli, Aix- Marseille Üniversite’nin Fizik Kuramı Merkezi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.

edebiyathaber.net (8 Eylül 2017)

Yorum yapın