Can Göknil’den “Can’lı Yolculuk”

Ağustos 22, 2019

Can Göknil’den “Can’lı Yolculuk”

Can Göknil’in “Can’lı Yolculuk” adlı kitabı Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yazar ve ressam Can Göknil Can’lı Yolculuk‘ta birbirini bir ömür boyu tutkuyla seven, hayata derinden bağlı bir çiftin uzun süren yaşam yolculuğunu, keşfettiklerini ve karşılaştıkları ilginç olayları uzunlu kısalı öykülerle anlatıyor. Üstelik her biri bir öykü kıvamında olan resimleriyle birlikte…

Bazen tek sözcük bile bir öyküdür, sanat eserine uzanan bir ışıktır. Yeter ki o sözcüğü sezgilerinle algıla, içtenlikle yansıt.

Can’lı Yolculuk uzunlu kısalı öykülerle dokuyor bir hayatı. Kimi zaman dolu dolu yaşanan bir ömürden kesitler veriyor kimi zaman da karşılaşılan ilginç bir olayı, hatıraları ve beklenmedik rastlantıları anlatıyor. Amerika’da trenlerde, Paris sokaklarında, köylerde, deniz kıyılarında, ormanlarda yol alıyor yazar. Aynı zamanda ressam da olduğundan benzersiz gözlem yeteneğiyle birbirinden ilginç portreler çiziyor. Kumsaldaki bir kuş ölüsüne de, karşısına çıkan, gözüne ilişen ilginç figürlere de, bulutlara da aynı dikkat ve ihtimamla bakıyor. Böylece yolculuklarla, maceralarla dolu, zaman zaman doğaya övgüler düzen sımsıcak bir kitap çıkıyor ortaya. Yazarın çizimleriyle adeta ışıl ışıl parlıyor. Hayatın, ilişkilerin, keşfederek bakmanın ne denli heyecan verici ve her sonun bir başlangıç olabileceğini gösteriyor okurlara.

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Erendiz Atasü – Kadınlar da Vardır; Müge İplikçi – Kül ve Yel;
Sine Ergün – Bazen Hayat; Latife Tekin – Muinar

#aşk #sevgi #serüven #hayat #seyahat #doğa #şimdi #geçmiş #gelecek #başlangıç

CAN GÖKNİL, 1945’te Ankara’da doğdu. 1968’de ABD’de Knox College Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1969’da City College of New York’ta Resim Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yaptı. Sanatçının Londra’da Victoria&Albert Müzesi’nde, San Marino’da Modern Sanat Müzesi’nde, Tokyo’da Cihiro Müzesi’nde, New York’ta Schenectady Müzesi ve Türk Evi’nde, Bulgaristan’da Gabrovo Mizah Müzesi’nde ve ülkemizde çeşitli koleksiyonlarda yapıtları bulunmaktadır. 1971’den günümüze dek Boston MIT, New York’ta First National City Bank, Lynn Kottler ve Total Media galerilerinde; ülkemizde Melda Kaptana, Baraz, Urart, PG Art, Selvin, Yapı Kredi Kâzım Taşkent, Milli Reasürans ve Bozlu sanat galerilerinde kişisel sergiler düzenledi ve çeşitli karma sergilere katıldı.1999’da Gabrovo Bienali’nin birincilik ödülü Altın Esop, Can Gök­nil’e verildi. Sözle Göz Kardeşliği sergisindeki gravürleri 2003’te Tokyo’da Cihiro Müzesi’nde, 2004’te ise Washington DC’de National Museum of Women in the Arts’ta düzenlenen sergilere davet edildi. Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren sanatçının Gölgem Renkli mi? (2007), Deniz Kokusu (2012) ve Göz ve Söz (2016) adlı kitaplarının yanı sıra çocuklar için yazıp resimlediği Çatlak Hasan, Gülfidan Çiftlikte, Kuyruksuz ve Deniz Masalı gibi pek çok eseri var. Göknil’in kitapları İngilizce, Fransızca, Almanca, Hollandaca, Arapça, Macarca ve İtalyanca gibi farklı dillerde de yayımlandı.

edebiyathaber.net (22 Ağustos 2019)

Yorum yapın