Çağdaş Gazeteciler Derneği: “Basın özgürlüğü ağır tehdit altında”

Haziran 19, 2013

Çağdaş Gazeteciler Derneği: “Basın özgürlüğü ağır tehdit altında”

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu, basına yönelik baskıları kınayan bir açıklama yaptı. Açıklama metni şöyle:

“Gezi Parkı’nda başlayan ve devamında tüm Türkiye’ye ‘özgürlük’ talebiyle yayılan eylemlere karşı baskı politikalarını artırarak yanıt veren hükümet, hedefine medya kuruluşlarını aldı. İktidarının başından beri kendisine yandaş bir basın düzeni oluşturmaya kararlı görülen hükümet, her şeye rağmen özgür gazetecilik yapan kurumları ve gazetecileri sindirmeye çalışmaktadır. Tutuklu meslektaşlarımızın duruşmalarında hiçbir kanıt elde yokken tutuklama kararları vermeye devam eden iktidar güdümlü yargı, ‘hukuk devleti’ söyleminin bir yalandan ibaret olduğunu ortaya koymaya devam etmektedir.
Gezi eylemleri boyunca basın emekçileri polisler tarafından vahşice dövülmüş, darp edilmiş, sarı basın kartı terörü estirilmiştir. En az 8 gazeteci gözaltına alınmış, daha fazlası polis şiddetine maruz kalmıştır. Gezi eylemlerinin başından beri eylemde yer alan legal parti ve kuruluşları ‘illegal’ olarak lanse ederek bir yalanı büyütmeye ve halkı etkilemeye çabalamıştır. Bu beyhude çabanın son aşaması Özgür Radyo, Etkin Haber Ajansı ve Atılım gazetesi çalışanlarına yönelik gözaltılardır. Baskınlar kapsamında Atılım Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Sedat Şenoğlu’nun da evi basılmış, Özgür Radyo çalışanı Selvi Coşar evi basılarak gözaltına alınmıştır. Polislerin Etkin Haber Ajansı Haber Müdürü Derya Okatan ile ETHA editörü ve ANF muhabiri Arzu Demir’in evlerini de bastığı öğrenilmiştir.
Halkın haber alma hakkına yönelik bu saldırılar kuşkusuz ‘Polisi güçlendireceğiz’ mesajı veren hükümetin daha da otoriterleşeceğinin açık göstergeleridir.
Türkiye halklarını bu açık saldırılar karşısında hükümetin güdümüne girmediği için hedef haline gelen basın kuruluşlarının ve emekçilerinin yanında durmaya çağırıyor, hükümeti kınıyoruz. Basın kuruluşları üzerindeki baskı ve gözaltı operasyonları derhal durdurulmalı, medyaya yönelik tehdit dilinden vazgeçilmelidir”.

edebiyathaber.net (19 Haziran 2013)

Yorum yapın