Burcu Bahar’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ocak 23, 2019

Burcu Bahar’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1-Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Hâlâ korkusuzca ağaca tırmanıp karnım ağrıyana kadar elma yiyebiliyorum. Dağlara kanat takıp diyar diyar geziyorum. Canavarların olmadığına kimse inandıramaz beni; her gece yorganımın altına saklanıp onları seyrediyorum. Yapraklarla saklambaç oynamayı, karıncalarla dans etmeyi, çekirgelerle şarkı söylemeyi seviyorum. Bazen bir çiftlikte, bazen bir mağarada, bazen de daha önce kimsenin görmediği bir ormanda uyanıyorum. Hayvanlarla konuşabiliyor, kuşlarla uçabiliyor, sincaplarla yemek yiyebiliyorum.

Kısacası; dünyaya çocuk gözüyle bakmayı seviyorum. Çocuk kitapları yazmak insana ve hayata dair başka sorular sorduruyor.

2-Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Gölpazarı’nda ahşap iki katlı bir konağımız vardı. Yaz tatilinde bütün çocuklar orada toplanırdık. Tatil boyunca alt kattan üst kata ahşap basamaklarda çıkardığımız ayak sesleriyle koşuştururduk. Sessizce yukarı çıkıp aşağı inmemiz mümkün değildi. Bastığımız her basamağın bir melodisi vardı. Bu konak bizim için gizemliydi.

İşte bu gizemli konakta hayatımı değiştirecek bir şeyle karşılaştım. Bir sabah herkesten önce uyanmıştım. Kimseye fark ettirmeden üst kata kuzenlerimi uyandırmak için çıkarken camın kenarındaki rafta bir kitap gözüme çarptı. Bu kitabı daha önce hiç görmemiştim. Elime aldım. Kapağında “Kaşağı” yazıyordu. Kimin acaba, diye düşünürken kuzenim yanıma geldi. Kitabı ona da gösterdim. Kimin olduğunu sordum. Ama o da daha önce görmediğini ve kimin olduğunu bilmediğini söyledi. Kitabı okumak için sabırsızlanıyordum. Bahçedeki dut ağacının gölgesine oturdum ve okumaya başladım. Okudukça elimden bırakamadım. Gözyaşları içinde Kaşağı’yı bir günde bitirdim.  O gün gizemli konakta Ömer Seyfettin’le tanıştım. Hayatım boyunca Hasan’ı, kardeşini ve Dadaruh’u hiç unutmadım.

3-Bunu keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Beni çok etkileyen bir kitap okuduğumda keşke ben yazsaydım diye düşünmüyorum. Tam tersi bir hayranlık uyandırıyor.

4-Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtir misiniz?

En son okuduğum Frank Tashlin tarafından kaleme alınmış “Ayı Olmayan Ayı” kitabıydı. Çizimlerin ustalığı, ince mizah anlayışı ve insan yaşamına yönelik eleştirel bakışıyla yetişkinlerin de okuması gereken bir kitap.

edebiyathaber.net (23 Ocak 2019)

Yorum yapın