Bülent Ortaçgil’e dair: “Bu Su Hiç Durmaz”

Nisan 14, 2020

Bülent Ortaçgil’e dair: “Bu Su Hiç Durmaz”

Mahmut Çınar’ın yazdığı, Bülent Ortaçgil’in hayatına ve müziğine dair Bu Su Hiç Durmaz, İnkılâp Kitabevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Usta müzisyen Bülent Ortaçgil’in çocukluğundan aile ilişkilerine, gündelik hayatından müzik çalışmalarına, içinde yaşadığı dönemin ve bugünün sosyal-siyasal koşullarından gelecek tasavvuruna kadar bir nehrin akışını andıran hayat hikâyesi, Bu Su Hiç Durmaz kitabında! Gazeteci, yazar ve müzisyen Mahmut Çınar’ın kaleme aldığı Bu Su Hiç Durmaz, İnkılâp Kitabevi etiketiyle okurlara ulaşıyor.

Çocukluğundan itibaren ilgi duyduğu müziğe lise yıllarında kurdukları ilk amatör müzik grubu Damlalar’la başlayan Bülent Ortaçgil, fakülte yıllarında “Anlamsız” isimli kırkbeşliğini çıkardı. 1974’te ise, pop müziğin unutulmazları arasında yer alan ilk albümü “Benimle Oynar Mısın”ı kaydetti.

Bu albümden sonra müzik kariyerine on yıl ara veren Bülent Ortaçgil, Fikret Kızılok ile birlikte Çekirdek Sanatevi’nde tekrar çalmaya başladığında bir karar aşamasındaydı. Ara verdiği yıllarda da bütünüyle müzikten kopmayan Ortaçgil, kimya mühendisliğini bırakarak tercihini müzikten yana yaptı. Sonrasında “Pencere Önü Çiçeği” (1986) ve “2. Perde” (1990) albümlerini dinleyicileriyle buluşturdu.

Müzikal kaliteyle tiraj arasında her zaman doğrudan bir ilişki olmadığının en iyi örneklerinden biri olan Bülent Ortaçgil, müziğin popülerlik rüzgârına yelken açtığı yıllarda bile müzik kalitesini hep belli bir seviyede sürdürmeyi tercih etti. Bu da müzikal beğeninin giderek tek şarkılık çıkışlara dönüştüğü yıllarda bile albümündeki bütün şarkıların dinlenmesini sağladı.

Usta müzisyen, yorumcu, besteci, aranjör ve söz yazarı Bülent Ortaçgil, kitaba adını veren “Bu Su Hiç Durmaz” şarkısını ise şöyle anlatıyor: “Bu Su Hiç Durmaz’da ben bir hüzün alırım. Her şey devam eder, su yine akar, yine gider ve hayat sürer. Sen de istediklerini yapamayabilirsin ama hayat aktığı için onunla beraber akarsın. Bir tür kabulleniş hüznü… Hayatta her zaman bir devinim vardır. Su zaten benim için bir hareket sembolü, o hareketin içinde sen de yürür gidersin. Bazen bir şey yapamazsın, bazen yaparsın. Bazen yaşar, bazen kaybolursun. Bazen başarırsın, bazen başaramazsın.”

Mahmut Çınar’ın kaleme aldığı, Bülent Ortaçgil’in hayatına ve müziğine dair merak edilenlerin yer aldığı Bu Su Hiç Durmaz, İnkılâp Kitabevi etiketiyle inkilap.com, https://www.dr.com.tr/ ve https://www.kitapyurdu.com/ adreslerinde!

MAHMUT ÇINAR HAKKINDA

Tatvan’da doğdu. İlkokulu aynı şehirde, ortaokul ve liseyi Antalya’da bitirdi. Ankara Gazi Üniversitesi’nde başladığı felsefe eğitimini son yılında bırakarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın-Yayın Bölümü’ne girdi. Öğrencilik yıllarından itibaren aktif olarak muhabirlik ve editörlük yapan Çınar’ın o yıllarda çeşitli dergi ve gazetelerde haberleri ve yazıları yayımlandı, söyleşileri ve televizyon programları ödüllere değer görüldü. Daha sonra yüksek lisans ve doktora eğitimine aynı bölümde devam etti. 2007 yılında araştırma görevlisi olarak girdiği Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 2008 yılında öğretim görevlisi oldu ve bu görevi 2016’ya dek sürdürdü. Temel gazetecilik alanlarının yanı sıra medya tarihi, medya ve milliyetçilik, medyada ayrımcılık ve nefret söylemi gibi konulara eğildi, bu konularda yurtiçinde ve yurtdışında dersler ve konferanslar verdi, konuşmalar yaptı. Uluslararası projelerde görev yapan Çınar, insan hakları konusunda yürütülen sivil toplum çalışmalarında danışman, eğitmen ve katılımcı olarak aktif biçimde yer aldı, alıyor. Editörü ve yazarı olduğu “Medya ve Nefret Söylemi: Kavramlar, Mecralar, Tartışmalar” adlı kitap Aralık 2013’te Hrant Dink Vakfı Yayınları’ndan çıktı. Proje koordinatörü ve yazarlarından biri olduğu “Ayrımcı Dile Karşı Habercilik Kılavuzu” ise P24 Medya Kitaplığı etiketiyle 2015’te yayımlandı.

Bilgi için:   inkilap.com

instagram.com/inkilapkitabevi

facebook.com/inkilapcom

twitter.com/inkilapkitabevi

edebiyathaber.net (14 Nisan 2020)

Yorum yapın