Buket Uzuner’e göre gençlerin okuması gereken 7 kitap

Aralık 3, 2019

Buket Uzuner’e göre gençlerin okuması gereken 7 kitap

İlkyaz, Buket Uzuner’den bir liste oluşturmasını istedi. İşte yazara göre gençlerin okuması gereken 7 kitap:

1. CERVANTES / DON KİŞOT

Image result for don kişot“Aylak Okura!” diyerek başlayan Don Kişot romanı, dünya edebiyatında okuru da içine dâhil ederek maceraya davet eden ilk roman olması kadar, insan kitle psikolojisinin bazen bir deliyi alkışlarla kral veya kahraman yapabilecek tehlikeli gücünü ironiyle anlatmasıyla da önemlidir.

Don Kişot sadece yel değirmenlerine savaş açan bir hayalperest adam değildir, o aslında kendi kafamızda kendi imgelerimizle yarattığımız kişilere âşık olduğumuzu da gülmekten ağlatarak anlatır.”

2. ANTOINE DE SAINT-EXUPERYKÜÇÜK PRENS

Image result for küçük prens“Küçük Prens” yetişkin olmak adına hayatlarını oyunlara kapatan ve çocukluklarını unutan tüm büyükler için bir hatırlama kitabı olarak yazılmıştır. Sık sık yeniden okumak her derde şifa olur.”

3. VIRGINIA WOOLF / KENDİNE AİT BİR ODA

Image result for kendine ait bir oda“Kadınların neden bir Shakespeare çıkartamadığının yanıtını veren bu küçücük, incecik kitap, okuyan herkesin gözünü bir daha kapanmamak üzere açar, hiç eskimez ve gücünü asla yitirmez. Özellikle erkekler okumalı.”

4. HERMANN HESSE BOZKIRKURDU

Image result for bozkır kurdu“İçimizde herkesten sakladığımız yabanıl, evcilleşmeyi kabul etmemiş, bize sorulmadan kabullenilmiş geleneklere ve toplumsal normlara, kurallara başkaldıran “öteki ben”i Hermann Hesse’nin muhteşem romanında okuduktan sonra baş ucu kitabınız yapacaksınız.”

5. MELİSA KESMEZ / NOHUT ODA

Image result for nohut oda

“Melisa Kesmez, Türk Öykücülüğünün genç ve yetenekli yazarlarından biri. Nohut Oda, günümüz Türkiyesi’nin sert ve acımasız gerçeklerinin içinde sıcacık üslubuyla incelik ve umudun ışığını taşımayı başarıyor.”

6. ITALO CALVINO / AĞACA TÜNEYEN BARON

Image result for ağaca tüneyen baron“Bir sivil direnişin aile boyuna indirgenmiş minyatür öyküsü sayılabilir. İlkelere bağlılık ile kuru inadın gerçeküstü macerası aynı zamanda çok ironik ve “AĞAÇ” üzerinden çevreci bir romandır.”

7. ŞEBNEM İŞİGÜZEL / GÖZYAŞI KONAĞI

Image result for gözyaşı konağı“Güncel edebiyattan son okuduğum roman “Gözyaşı Konağı Ada1876″ğını, memlekettimizdeki “Kadının Hali”ne ironik bir ağıt olarak hüzünlü bir tatla okunuyor. Yazar, 1876’dan beri bizim ellerdeki “kadının adı” ve durumu hakkında düşünmeyi aşk üzerinden kurmuş. Romanın sembollerinden flamingo ve Büyükada.”

edebiyathaber.net (3 Aralık 2019)

Yorum yapın