Bu setle çocuklarınız eğlenerek ve keşfederek öğreniyor

Mayıs 13, 2019

Bu setle çocuklarınız eğlenerek ve keşfederek öğreniyor

Prof. Dr. Selçuk Şirin ile Derya Şirin’in hazırladığı, Beyza Tükel’in resimlediği, ilkokul öğrencilerine yönelik “Şirin Proje Seti” Doğan Egmont etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İlkokulu öğrencileri için Prof. DR. Selçuk Şirin ile eğitimci kardeşi Derya Şirin’in imzasını taşıyan  Şirin Proje Seti, günümüzde değişen eğitim anlayışının bir örneği olarak özenle hazırlanmış. Doğan Egmont’tan yayınlanan bu set, çocuklara merak etmenin, merak ettiğini araştırmanın, araştırırken öğrenmenin ve öğrendiğini başkalarıyla paylaşmanın yöntemlerini öğretiyor.

Yetişin Çocuklar adlı kitabıyla ebeveynlere “bebeklikten ergenliğe çocuk yetiştirme kılavuzu” sunan Prof. Dr. Selçuk Şirin bu kez eğitimci kardeşi Derya Şirin ile ilkokul öğrencileri için eğitim seti hazırladı. Çocukların her ders yılı boyunca öğrendiklerini pekiştirmesi ve öğrenmenin keyifli bir uğraş olduğunu fark etmesi için hazırlanan proje tam dört kitaptan oluşuyor. Sırasıyla “2. Sınıfa Hazırım, 3. Sınıfa Hazırım, 4. Sınıfa Hazırım ve 5. Sınıfa Hazırım” kitapları müfredata uygun olarak ve uzmanların denetiminde hazırlamış.

Selçuk ve Derya Şirin kitapların başında velilere yazdığı mektupta çok önemli bir kavramdan, “Tatilde öğrenme kaybı”ndan bahsediyor. Öğrenciler başta yaz tatilinde olmak üzere okul dışı zamanlarında öğrendiklerini tekrar etmiyor. Bu nedenle de öğrendiklerini unutuyorlar. Bu noktada öncelikle bunun bir sorun olduğunu kabul edip çözüm aramak gerekiyor. Çözüm ise çocukların öğrendiklerini eğlenerek, araştırarak, keşfederek pekiştirmelerini sağlamak. Şirin Proje Seti işte tam da bu nedenle hazırlanmış. Her sınıf için Türkçe, Hayat Bilgisi, Güzel Sanatlar ve Proje Çalışmaları bölümleri var. 5. Sınıfa geçen çocuklar için ise Hayat Bilgisi ve Güzel Sanatlar yerine Sosyal Bilgiler ile Fen Bilgisi yer alıyor.

Her şey var, test yok!

Kitaplarda her yılın müfredatına göre konulara ayrılmış derslerle ilgili alıştırmalarla pek çok şey var. Ancak test yok! Alıştırmalar çocukların ilgisini çekecek şekilde hazırlanmış. Onları araştırmaya yöneltirken öğrendiklerini düşünüp sonuçlar çıkarması için de ipuçları veriyor. Her dersin sonunda Araştırma Projeleri var. Bu bölümde çocuklara bir konu ve bir yönerge verilip o konu üzerine ulaşabildiği kaynaklardan araştırma yapması ve ulaştığı sonuçları çevresindekilerle paylaşması isteniyor. Her kitabın sonunda yer alan Proje Çalışmaları ise iki bölümden oluşuyor: Bilim Projesi ve Kitap Projesi. Bilim Projesi’nde öğrenciye hipotez bulma, hipotezini anlatma, araştırma ve sonuçlandırmanın yöntemi öğretiliyor. Üstelik kitabın sonunda kendi sunumunu yapabilmesi için bir poster de verilmiş. Kitap Projesi ise bir kitabı anlayıp çözümlemenin anahtar bilgileriyle dolu.

Hem yaz tatilinde hem ders yılı içinde

Şirin Proje Seti, günümüzde değişen ezber eğitim anlayışının bir örneği olarak özenle hazırlanmış. Çocuklara merak etmenin, merak ettiğini araştırmanın, araştırırken öğrenmenin ve öğrendiğini başkalarıyla paylaşmanın yöntemlerini öğretiyor. Onları keşfetmeye yönlendiriyor. Zaten gelecek bugünün öğrencilerinden bunu istiyor. Selçuk ve Derya Şirin, bahsettiğim mektupta “Çocuğunuzu ne kadar iyi tanırsanız onu o kadar iyi motive edersiniz” diyor. Haydi çocuğuna uygun kitabı alın ve ona bu eğlenceli keşif ve öğrenme sürecinde eşlik edin. Eğitim ustalarından sizlere…

edebiyathaber.net (13 Mayıs 2019)

Yorum yapın