Bu önemli yapıt “parodi” nosyonuna tarihsel bir bağlamda odaklanıyor

Kasım 17, 2016

Bu önemli yapıt “parodi” nosyonuna tarihsel bir bağlamda odaklanıyor

parodiMargaret A. Rose’un “Parodi: Antik, Modern ve Postmodern” adlı kitabı, Cansu Dikme çevirisiyle Hece Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Margaret A. Rose, bu önemli eserde parodi tarihine ve kuramlarına dair antik dönemden başlayarak çağdaş zamanlara kadar uzanan bir inceleme sunuyor. Yazarın 1979’da yayımlanan Parody//Meta-Fiction [Parodi//Üstkurmaca] adlı eseri, “çift kodlu” bir araç olan parodinin alaydan daha fazlası olarak kullanılabileceğine dair bir farkındalık yaratması ve bunu yayması açısından etkili bir eserdir. Rose bu eserde 1979 tarihli metninin hem giriş bölümünü zenginleştirir hem de parodi ve pastişin modern ve postmodern kuram ve kullanım tartışmalarına yeni bölümler ekler. Bu bölümlerde yirminci yüzyılın birçok kuramcı ve yazarının eseri tartışılır.

Margaret A. Rose, ünlü bir kuram tarihçisidir. Avustralya İnsani Bilimler Akademisi, Kraliyet Tarih Topluluğu ve Ömür Boyu Clara Hall üyesi olan Rose, Avustralya ve birçok yerde edebiyat ve fikirler tarihi alanında akademik görevler üstlenmiştir. Konu açısından geniş bir alana yayılan yazarın kitapları, İngilizce konuşulan yerlerin dışında Almanca ve Japoncada da yayımlanmıştır. Parody/Meta-Fiction

(Londra, 1979), The Post-Modern and the Post-Industrial: A Critical Analysis (Cambridge, 1991) daha önceki çalışmalarıdır.

“Çok önemli bir kitap. Margaret A. Rose’un eseri, modern edebiyat ve sanat tartışmasındaki birçok temel meseleye değiniyor. ‘70’lerin ve ‘80’lerin yetersiz kalan kuram tartışmalarını aşabilen çalışmalardan biri.”

Malcolm Bradbury

edebiyathaber.net (17 Kasım 2016)

Yorum yapın