Bu kitap, modern edebiyattaki en dikkate değer dostluklardan birinin kaydı

Temmuz 21, 2017

Bu kitap, modern edebiyattaki en dikkate değer dostluklardan birinin kaydı

Ezra Pound’un James Joyce’a yazdığı mektuplardan oluşan Pound/Joyce Merve Yalçın’ın çevirisiyle Cümle Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yeats’in ilk kez Joyce’un bir eserini Pound’un dikkatine sunduğu 1913 yılı ile 1920 yılları arasında yoğun ve devamlı bir mektuplaşma trafiği yaşandı. Pound bu süreçte Joyce için yayıncı arayışına girmiş, ona parasal yönden destek olmuş, onu sansüre karşı savunmuş hatta ona kıyafet bile yollamıştı. Pound’un Joyce’a gönderdiği altmıştan fazla mektup günümüze ulaşmıştır. Joyce’un Pound’a gönderdiği mektuplar ise Viking Press tarafından ciltler hâlinde basılmıştır.

Bu kitap, modern edebiyattaki en dikkate değer dostluk ilişkilerinden birinin kaydıdır. Kitapta Dublinliler, Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi, Sürgünler ve Ulysses’ten parçalara ulaştıkça Pound’un içten tepkilerini içeren mektuplar ayrı bir edebî değer taşımaktadır. Bu düşünceler sonradan arınarak ve yoğunlaşarak Joyce’un eserlerinin ilk eleştirileri olma niteliğini taşımış ve Pound’un çeşitli dergilerde yayımladığı makalelere dönüşmüştür. Pound daha sonra Roma’da 1941’de yaptığı radyo programlarıyla ve Joyce’a yaptığı göndermeleri içeren Pisan Kantoları’yla karşımıza çıkar.

Bu kitap aynı zamanda kalem alıştırmaları yapan yazar adayları için öğretici bir edebiyat rehberidir. Bir romanın, öykünün yayımlanması, kabul görmesi, yayıncılar ve çevresel faktörlerle mücadelesi mektuplarda en açık şekilde masaya yatırılmıştır.

Pound / Joyce, Forrest Read tarafından önsöz, ek notlar ve kapsamlı açıklama yazılarıyla zengin kaynaklardan derlenmiştir.

edebiyathaber.net (21 Temmuz 2017)

Yorum yapın