Bu kitap, içindeki müzisyeni özgür bırakmak isteyenler için

Eylül 5, 2016

Bu kitap, içindeki müzisyeni özgür bırakmak isteyenler için

Zahmetsi_Ustalik_orj_rev_01_CONKenny Werner’in “Zahmetsiz Ustalık – İçimizdeki Usta Müzisyeni Özgür Bırakmak adlı kitabı, Selma Öğünç çevirisiyle Pan Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Genç müzisyenler arasında hayalet korkusu oldukça yaygındır. Örneğin bir piyanistseniz, çalmadan önce Art Tatum’u düşünmek istemezsiniz! Bu kendinizi ayağınızdan vurmaya benzer. Funky ve ritmik çalmak istiyorsanız Herbie Hancock’u düşünmek bunu yapmanızı engelleyebilir. Çalarken “Keith Jarret” ismini zihninizde tekrarlayın, bunun ne kadar eğlenceli olduğunu göreceksiniz. İşe gitmeden önce, Miles Davis beşlisinin altmışlarda yaptığı bir albümü dinlemek bir felakete yol açabilir. “Modern” ve “sofistike” çalma ihtiyacına yenik düştüğünüzde kendinizi berbat çalarken bulabilirsiniz. Böyle anlarda omuzlarınız yükselir, boynunuz zorlanır, yüzünüz sanki başka biri olmaya çalışıyormuşçasına, kurumuş bir erik gibi buruşur. Doğuştan hakkınız olan yaratıcılığı yadsır ve yeniden yaratmaya mahkûm olursunuz! Çoğumuz bütün bu müzisyenlerin yaptıklarını tekrar yapmaya razı oluruz, ama çoğumuz onlarla aynı ustalık düzeyinde olmadığımızdan, bu işi asla inandırıcı bir şekilde yapamayız. Çabalarken de kendimizi fazla gerebiliriz. Bir başkasının sound’unu başarılı bir şekilde tekrarlasanız bile, o tarzın sınırlarını aşmaktan (bu durumda aptalca görüneceğinden) korktuğunuz için gücünüz ve derinliğiniz eksik olabilir. …”

Arka kapaktan

Kitap, yalnızca müzisyenlere değil, hayatın herhangi bir alanında zahmetsiz ustalığa erişmek isteyen herkese yol gösteriyor. Sadece müzikte değil, yapılan her işte, öz varlığımızın kendini ifade edebileceğini, müzisyenlerin peşinde olduğu esin ve coşkunun her an bizimle olabileceğini anımsatıyor. Sıradan işlerimize bile farklı bir ışık altında bakmamızı sağlıyor.  …

Birbirinden çok farklı ve ayrıymış gibi görünse de, yaptığımız her işin, attığımız her adımın, düşündüğümüz ve inandığımız her şeyin ortak bir noktası var: Öz varlığımızdan ne kadar haberdar olduğumuzu veya olmadığımızı gösteriyor hepsi de. Öz varlığımızın farkında isek, aldığımız nefes dahi bir özgürlük şarkısına dönüşüyor, ama farkında değilsek…

Bu kitabın, kendinize giden yolu aydınlatması, sonsuzluğun müziği ile doldurması dileği ile…

Selma Öğünç (Çevirmenin Önsözünden)

* Kitapta yer alan meditasyonlar, Kenny Werner’ın müziği eşliğinde, http://kennywerner.com/effortless-mastery/attachment/turkish-meditations-2  adresinde bulunmaktadır.

edebiyathaber.net (5 Eylül 2016)

Yorum yapın