Bu kitap, günümüzdeki anayasa tartışmaları açısından önemli bir başvuru

Mayıs 16, 2017

Bu kitap, günümüzdeki anayasa tartışmaları açısından önemli bir başvuru

bir devlet iki cumhuriyetDinçer Demirkent’in “Bir Devlet iki Cumhuriyet: Türkiye’de Özyönetim ve Merkeziliğin Anayasal Dinamiği” adlı kitabı Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal kuruluşuna ilişkin iki karşıt fikrin ve pratiğin birbiriyle mücadelesi içerisinde olduğunu vurgulayan bu kitap, özellikle 1920’den 1924’e kadar olan dönemi etraflıca incelemektedir. Cumhuriyet anayasalarını yapan kurucu meclis tutanaklarında ve Cumhuriyet’in korunmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararlarında net olarak gösterilen bu çatışmanın varlığı, Türkiye’nin gerçek anayasal sorunu olarak sunulmuştur:

En kaba tanımıyla ‘egemenliğin kaynağının halkta olduğu siyasal form’ olarak cumhuriyet, egemenlik kavramının evriminde bir kopuş yaratmıştır. Rousseau ve Sieyes’in düşünceleri ekseninde kopuş, egemenliğin ‘bir’ olan monarktan ‘çok’ olan halka geçişi sorunu olarak tanımlanabilir. Rousseau’dan kaynağını alan halkın temsil edilemez oluşu fikri, halk egemenliği üst kurgusunun ve egemenliğin doğrudan doğruya halk tarafından kullanılmasının; Sieyes’ten kaynağını alan ulusun ancak temsilcileri aracılığıyla konuşabileceği fikri ise ulus egemenliği kurgusunun ve egemenliğin temsilciler eliyle kullanılabileceğinin düşünsel dayanakları olmuştur.

Türkiye’de Cumhuriyet’in iki karşıt kuruluşunu, halk egemenliği üst kurgusuna dayanan 1921 Anayasası ve ulus egemenliği kurgusuna dayanan 1924 Anayasası bağlamında inceleyen araştırma, 1924 anayasal düzeni içinde halka çizilen sınırların, 1961 ve 1982 Anayasalarında ulus egemenliği kurgusu içinde nasıl konsolide edildiğini ortaya koymaktadır.
Günümüzdeki Anayasa tartışmaları açısından önemli bir başvuru kaynağı.

İlk 16 sayfa için>>>

Dinçer Demirkent
1983 İzmir doğumludur. İzmir Atatürk Lisesi’nden 2001 yılında mezun olmuş, aynı yıl A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girmiştir. 2006 yılında lisans öğrenimini tamamlamış, 2011 yılında aynı fakültenin anayasa kürsüsüne asistan olmuştur. 2017 yılında 686 sayılı Olağanüstü Hal KHK’sı ile mesleğinden ihraç edilmiştir. Daha önce Murat Sevinç ile birlikte hazırladıkları Kuruluşun İhmal Edilmiş İstisnası: 1921 Anayasası ve Tutanakları İletişim Yayınları’ndan basılmıştır. Yayın Kurulu üyesi olduğu Ayrıntı Dergi başta olmak üzere çeşitli dergilerde yazmaktadır.

edebiyathaber.net (16 Mayıs 2017)

Yorum yapın