Bu dünyanın perilere ihtiyacı var

Mart 20, 2015

Bu dünyanın perilere ihtiyacı var

guzel_periler_kapakAndersen Ödüllü İtalyan yazar Gianni Rodari’den çocuklar için yeni bir kitap: Güzel Periler Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Perilerin olmadığı bir hayat, masallarımızı kaybettiğimiz bir dünyanın kötü habercisi olurdu. Dünyaca ünlü İtalyan yazar Rodari işte böyle bir dünyayı resmediyor öyküsünde. Güzel periler yıkık dökük saraylarında tüm günlerini birilerinin onları çağırmasını bekleyerek mutsuz bir şekilde geçirirler. Onlar için kaygılanan bir cadı, süpürgesine atlar ve dünyada onlar için yapılacak bir iş var mı diye aramaya koyulur. Fakat gördüğü hazin bir tablodan başka bir şey değildir: Açlık, savaşlar, sefalet dolu bir dünya. İnsanların öyle çok derdi vardır ki: Borçlar, vergi, kira, gaz faturası derken perileri düşünecek kimse kalmamıştır. Periler çareyi valizlerini toplayıp gitmekte bulur. Bir buluta tutunup gökyüzüne doğru süzülürler. Ancak dünya masalsız, perisiz nasıl güzel ve yaşanılır olabilir? Öyleyse ne yapmalı da onları geri getirmeli? Yanıtı elbette kitapta!

Gianni Rodari, İtalya’nın yetiştirdiği en iyi çocuk kitapları yazarı olarak tanınan Gianni Rodari, daha on yaşındayken şiirler yazıyor, müzikle uğraşıyordu. Amacı müzisyen olmaktı. Yirmi yaşında müzik öğretmeni oldu. Uzun süre gazetecilikle uğraşan yazar, bir çocuk gazetesinin yönetmenliğini de yaptı. 1947’den beri çocuklar için yazan Rodari, 1970 yılında Hans Christian Andersen Ödülü’nü aldı.

edebiyathaber.net (20 Mart 2015)

Yorum yapın