“Bu Bir İsyan Şarkısı Değil!”de Laz kimliği sıkıcılıktan uzak bir anlatımla karşımızda

Temmuz 28, 2016

“Bu Bir İsyan Şarkısı Değil!”de Laz kimliği sıkıcılıktan uzak bir anlatımla karşımızda

bu-bir-isyan-sarkisi-degilNilüfer Taşkın’ın “Bu Bir İsyan Şarkısı Değil!” adlı kitabı, İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Etnisite, kültür, kimlik konularındaki hararetli tartışmaların olmazsa olmazı “Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi…” tekerlemesinin tam göbeğinde adları geçse de Lazların siyaset ve akademideki tartışmaların birincil özneleri olmadıkları aşikâr. Nilüfer Taşkın, müzik ağırlıklı olmak üzere kimlik teorisinden milliyetçiliğe, ekonomi politikten performans teorisine kadar uzanıp günümüzdeki Laz kimliğinin genel bir çerçevesini çizerek Laz halkını biraz daha yakından tanımamıza ve anlamamıza yardımcı oluyor.

Lazların kentleşme süreci, çay tarımının tarihi, Laz aydınlarının üretimleri, Lazca, “Karadeniz rock”, Kazım Koyuncu’nun ve diğer öncü isimlerin Karadeniz müziğine etkileri, meydanlarda oynanan horon, Kürt hareketine bakış, milliyetçilik gibi birçok farklı konudan yola çıkarak Türkiye’deki etnisite, kimlik, çokkültürlülük tartışmalarına Lazlar perspektifinden bakmayı deneyen Taşkın, kapsamlı bir panorama ortaya koyuyor.

“Karadeniz’in hırçın dalgası gibi asi” olarak karikatürleştirilmiş bir tip, fıkra kahramanı, şiddet sever ya da ulus-devletin bekçileri olmanın çok ötesindeki Laz kimliği sıkıcılıktan uzak, renkli ve eğlenceli bir anlatımla karşımızda Bu Bir İsyan Şarkısı Değil!’de. Sadece Karadenizliler için değil Türkiye’nin renklerine ilgi duyan herkes için kıymetli bir çalışma.

Kitaptan bir bölüm okumak için>>>

edebiyathaber.net (28 Temmuz 2016)

Yorum yapın