Brittanica ansiklopedisi artık basılmayacak

Mart 15, 2012

Brittanica ansiklopedisi artık basılmayacak

İnternet yaygınlaştıkça bilgiye erişim de hızlanıp kolaylaşıyor. Bu değişimle doğru orantılı bir biçimde, basılı yayınlar da dünya üzerinden hızla siliniyor. Dünyanın en uzun süredir yayımlanan İngilizce genel kültür ansiklopedisi Britannica da bundan sonra basılmayacak.

Dünyanın ilk bilgi bankalarından Brittanicalar artık basılmayacak. İlk olarak İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da, 1768’de basılan Brittanica’nın satışı stoklar tükenene dek sürecek ancak yeni baskısı yapılmayacak.

32 ciltlik bu genel kültür ansiklopedisinin yayıncısı olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Chicago merkezli Brittanica Ansiklopedisi Başkanı Jorge Cauz, kararın internet ansiklopedisi Vikipedi vb.gibi alternatif bilgi kaynaklarıyla ya da Google ve benzeri arama motorlarıyla bir ilgisi bulunmadığını söyledi.

Cauz, dijital versiyonların yayınının devam edeceğini de vurguladı.

Ansiklopedinin en büyük satış rakamına 120 binle 1990'da ulaştığını hatırlatan Cauz, bu sayının 1996'da 40 bine düştüğünü ve giderek azaldığını belirtti. Britannica'nın dijital versiyonuna 1994'ten bu yana internet ortamından ulaşılabiliyor.

2010 yılında toplam 12 bin adet basılan son setin ise 4 bin adetinin ise halen depolarda beklediği belirtiliyor.Brittanica Ansiklopedi setinin ABD’deki satış fiyatı ise 1.400 dolar.

Kaynak: http://www.pclabs.com.tr, http://www.dunyabulteni.net (15 Mart 2012)

Yorum yapın