Bosna Savaşı’nın çocuklarına dair sarsıcı bir kitap: Ve Sonra Ateş Etmeye Başladılar

Aralık 13, 2017

Bosna Savaşı’nın çocuklarına dair sarsıcı bir kitap: Ve Sonra Ateş Etmeye Başladılar

Lynne Jones’un Ve Sonra Ateş Etmeye Başladılar adlı kitabı, Ezgi Başer Akgürgen çevirisiyle 15 Aralık’ta hep kitap tarafından yayımlanıyor.

Tanıtım bülteninden

Çocuk psikiyatrı ve yazar Lynne Jones’un kaleme aldığı, Bosnalı gençlerin savaşı nasıl yaşadığını, nasıl anlamlandırdığını ve savaştan nasıl etkilendiğini tüm yalınlığıyla gözler önüne seren bir kitap: Ve Sonra Ateş Etmeye Başladılar… Jones’un, gençlerin yaşadıklarını bizzat kendilerinden öğrenerek aktardığı Ve Sonra Ateş Etmeye Başladılar, 15 Aralık’ta hep kitap aracılığıyla okurlarla buluşuyor.

“Savaş, benim ve Bosna’daki herkesin başına gelebilecek en kötü deneyim. Bazı insanların sadece tek bir halkın yaşadığı ve bu yüzden diğer halkların çile çekmek zorunda kaldığı bir ülke istediğini duydum.”

“İnsanlar arasında nefret yaratmanın gereği yok, çünkü herkes etten kemikten yapılmış, farklı milletlerden olmamızın önemi yok.”

“Savaştan önce arkadaşlarımın çoğu Müslüman’dı, hiç kavga etmezdik, onları hatırlıyorum, ama asıl soru şimdi buluşmamızın neye benzeyeceği. Bu buluşmayı düşünmeye cesaretim yok ve istemiyorum da; buluşursak kim bilir neler olur.”

Dokuz yaşındayken komşularınızın ve okul arkadaşlarınızın zorla evlerinden atıldığını ve şehrin yarısının küle döndüğünü gördüğünüzde ne olur? Bu size ne hissettirir ve o komşular döndüğünde ne hissedersiniz? Ya babanız veya erkek kardeşiniz cephede öldürülürse? Bunu nasıl anlamlandırırsınız? Kimi sorumlu tutarsınız? Aylarca en güvenli yerin bodrum kat olduğu bir şehirde kapana kısıldığınızda ne olur? Kendi evinizde komşularınız tarafından hapsedilmek nasıl bir duygudur? Gıda paketleri yüzünden kavga etmek ya da kar yağarken dağları yürüyerek aşmak neye benzer? Bunun gibi deneyimler yaşayan çocuklar geleceğe nasıl bakar? Dört yıllık savaşın ardından barışa nasıl alışır? Bu yaşananların psikolojik sağlıkları üzerinde kalıcı bir etkisi olur mu?

Çocuk psikiyatrı ve yazar Lynne Jones, Ve Sonra Ateş Etmeye Başladılar adlı kitabında çatışmanın her iki tarafından çocukların, Drina Vadisi’nde neler yaşadığına ve ergenlik döneminde Bosna Savaşı’nı nasıl anlamlandırdıklarına dair keşiflerini aktarıyor. Jones daha sonra, bu çocuklar arasından yetişkinliğe adım atan daha küçük bir grubu takip ederek savaşın uzun vadeli etkisini inceliyor. Deneyimlerini diğer savaşlar bağlamında değerlendiren Lynne Jones, çocukların savaş zamanında nasıl hayatta kaldığını, nasıl geliştiğini ve bu tür deneyimlerin yetişkinlik hayatını nasıl etkilediğini anlamamız için bazı çıkarımlarda bulunuyor.

LYNNE JONES HAKKINDA

Lynne Jones, Orta Avrupa’nın çatışmadan etkilenen bölgelerinde çocuk psikiyatrisi alanındaki çalışmalarından ötürü Britanya İmparatorluk Nişanı ile ödüllendirilmiş olup Latin Amerika, Balkanlar, Doğu ve Batı Afrika, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya genelindeki çatışma ve doğal felaket bölgelerinde akıl sağlığı programları kurmuş ve yönetmiştir. Sahada tuttuğu günlükler O, The Oprah Magazine ve London Review of Books dergilerinde, sesli günlükleri ise BBC World Service’te yayınlanmıştır.

edebiyathaber.net (13 Aralık 2017)

Yorum yapın