Bosna-Hersek Sineması film gösterimleri 3 Ekim’de sona eriyor

Ekim 1, 2015

Bosna-Hersek Sineması film gösterimleri 3 Ekim’de sona eriyor

1443444516_Olga_Pakalovic_as_SafijaPera Müzesi’nin, “Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar” sergisine eşlik eden “Şimdi Saraybosna! Bosna-Hersek Sineması” programı 3 Ekim Cumartesi günü sona eriyor.

Bosna sinemasının son yıllarda ülkenin çalkantılı geçmişine ve güncel meselelerine değinerek akılda kalıcı ve beğeni toplayan filmler ürettiğini belirten Pera Müzesi Film ve Video Programları Yöneticisi Fatma Çolakoğlu, “Bu beş filmlik seçki, gelecek vadeden ve uluslararası tanınırlığa sahip yönetmenlere görünürlük sağlayan bir platform sunarken; ülkenin geniş kültürüne ve tarihine de ışık tutuyor,” diyor.

Bosna tarihine içeriden bir bakış

“Halime’nin Yolu” filminde yönetmen Arsen A. Ostojic’in Bosna Savaşı’nda ölen ve çok sayıdaki toplu mezarlardan birinde gömülü olan üvey oğlunun kemiklerini teşhis etmeye çalışan Halime’nin trajik fakat ilham verici hikayesini anlatıyor.

Jasmila Žbanić’ın “Saraybosna’da Bir Gün” filmi yüzyıl önce Avusturya Macaristan İmparatorluğu tahtının varisine karşı yapılan ve 1. Dünya Savaşı’na neden olan suikastı çok farklı merceklerden ele alıyor. Nedim Alikadić’in “Özdüşünme”si yalnızca 10 dakika süren bir mini-film… Yönetmen çocukluğunu, mesleğine duyduğu aşkı, kamerayla ilk tanışmasını ve evini terk etmeye iten savaş deneyimlerini anlatıyor.

edebiyathaber.net (1 Ekim 2015)

Yorum yapın