“Boris Vian’ın Paralel Hayatları” yayımlanıyor

Nisan 9, 2013

“Boris Vian’ın Paralel Hayatları” yayımlanıyor

Genç yaşta hayata veda eden Boris Vian, tiyatro oyunları yazdı ve sahneledi, filmlerde oynadı,      bale ve opera metinlerine, şarkı sözlerine imza attı. Vian’ın az zamanda büyük işler başardığı     hayatından anekdotları, Noël Arnaud kaleme aldı. Boris Vian’ın Paralel Hayatları Alev Er’in çevirisiyle İletişim    Yayınları etiketiyle 11 Nisan’da tüm kitapçılarda.

                39 yaşında hayata veda eden Boris Vian, başarılı bir öğrenciydi; hem dil alanında derece aldı hem de             mühendislik fakültesini bitirdi. Bu arada trompet çalmayı öğrendi; caz kulüplerinde çalarak bir “gece             kariyeri” de yaptı.

İngilizceden best-seller romanlar çevirmesini isteyen yayıncıya “Bana on gün ver, sana bir tane             yazayım,” dedi, dediğini de yaptı: Mezarlarınıza Tüküreceğim yalnızca edebiyat eseri olarak değil,             yayınlanış hikâyesiyle de kült bir kitaptır…

Sanatın her alanında yetenekli ve verimliydi. Bir röportajında; “Sekiz saatte yapılabilecek bir işi iki             saatte yapıyorum. İki saatte yapıyorum, ama bu işe sekiz saatini verenler kadar çok yoruluyorum; böyle   olunca da mecburum, iş değiştiriyorum, dolayısıyla dört ayrı meslekle uğraşmak için günde sekiz             saatimi ayırmak zorundayım.” demişti.

Yaptığı çeviriler, caz dergileri için kaleme aldığı eleştiri yazıları, farklı süreli yayınlarda çıkan köşe             yazıları,           radyo programları, bir plak şirketi için hazırladığı caz koleksiyonu… Hepsi de zor ve yıpratıcıydı. Yirmi       dakika içinde dört şarkı sözü yazdığını gören arkadaşlarına “Yazmayı yirmi yılda öğrendim ben! Beceri            değil bu, çalışarak oluyor!” diyordu.

edebiyathaber.net (9 Nisan 2013)

Yorum yapın