Bora Abdo’ya 6 soru | Can Öktemer

Mart 29, 2019

Bora Abdo’ya 6 soru | Can Öktemer

– En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Son okuduğum kitap Pierre Loti’nin 1914 yıllarında İstanbul’u anlattığı bir kitabı ama ben ondan değil yeni okuduğum, çok beğendiğim Robert Walser’in Tanner Kardeşler isimli romanından kısaca söz etmek isterim. 27 yıl boyunca kapalı bir klinikte yaşamak zorunda bırakılan ama sonunda romanlarında da sıklıkla rastladığımız karlar içinde bir ormanda hayatına kaybeden Walser, bu romanında özgürlüğüne düşkün, hiçbir işte uzun süre çalışamayan Simon karakteri üzerinden toplumla ve aileyle olan iletişimsizliğini otobiyografik öğeler kullanarak yazmış. Olay örgüsü olmadan, Simon’un yaptığı uzun doğa yürüyüşlerindeki gözlemlerini, düşüncelerini,dünyayı ve insanları algılayışını aktarır.

-Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Elimden geliyorsa, birazcık sinirlen yani! Kendine özen göster ve daha kibirli ol: çünkü hiç, ama hiç kibirli olmamak bir kusurdur.” Tanner Kardeşler

-Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Sadece bir-iki arkadaşım var bana kitap öneren ve hatta armağan eden, Walser’le bu yolla tanıştım, kitap eklerinden pek yararlandığımı söyleyemem, onun dışında okuduğum bir kitabın beni sürüklediği ve ismini kulağıma fısıldadığı başka kitaplara giderek oluştururum okuma disiplinimi.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Halikarnas Balıkçısı’nın tüm eserlerine, denizi, denizin insanlarını bu denli iyi anlattığı için hep öykünürüm, özellikle sanırım Aganta Burina Burinata.

-Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Bunu burada paylaşmak istemem. Gizleyen biriyim.

-Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Ada vapurunda notlar alır sonrasında da odama çekilir, zihnimin de sessiz ve duru olduğu saatlerde yazmaya çalışırım.

edebiyathaber.net (29 Mart 2019)

Yorum yapın