Boğaziçi Üniversitesi Yayınevinden yeni kitap: Rusya’nın Kısa Tarihi

Mayıs 25, 2016

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevinden yeni kitap: Rusya’nın Kısa Tarihi

rusyaBoğaziçi Üniversitesi Yayınevi Mayıs ayında “Rusya’nın Kısa Tarihi” adlı kitabı tarihsever okurlarıyla buluşturdu.

Paul Bushkovitch’in kaleme aldığı kitap, Rusya tarihini 9. Yüzyıldan itibaren ele alarak Rusya’nın siyasi, edebiyat, sanat ve bilim alanlarındaki serüvenini izliyor.

20. yüzyılın büyük bölümünde bir ülkeden çok sosyalizm fikrinin temsili olarak görülen Rusya, siyaseti, ekonomisi ve kültürü hakkında önemli tartışmalar yapılmasına karşın, pek çok açıdan kapalı kutuydu. Sovyetler Birliği’nin çöküşü, Rusya’da tarihle ilgili çok sayıda yayını gün yüzüne çıkardı. Bugün Rusya tarihi Sovyet deneyimiyle sona ermeyen bin yıllık bir dönem sayılıyor. Rusya’nın 1917’den önceki ve sonraki tarihini her yönüyle içeren Rusya’nın Kısa Tarihi pek çok farklı unsurun harmanı olan Rusya’yı bir tablo gibi gözler önüne seriyor.

Rusya tarihini 9. yüzyıldan alarak günümüzdeki gelişmelere dek inceleyen Paul Bushkovitch, Rusya’nın yalnızca siyasi tarihini değil, edebiyat, sanat ve bilim alanlarındaki serüvenini de sunuyor. Farklı alanlardan tanınmış şahsiyetleri yaşadıkları dönem içinde tanıtan kitap ayrıca Rus halkının kökeninden Ortodoks inancının etkilerine, asırlar içinde değişen gündelik yaşam alışkanlıklarından toplumsal hareketlere kadar sayısız konuda fikir veriyor.

Rusya’nın Kısa Tarihi, Rusya’yı anlamak ve Rus halkının tarihini öğrenmek için temel bir eser niteliğinde.

Paul Bushkovitch
Paul Bushkovitch Harvard Koleji ve Columbia Üniversitesi’nde eğitim görmüştür. 1975’ten beri Yale Üniversitesi Tarih Bölümü’nde ders veren yazarın belli başlı çalışmaları şunlardır: The Merchants of Moscow (1580-1650) (1980), Religion and Society in Russia: The Sixteenth and Seventeenth Centuries (1992) ve Peter the Great: The Struggle for Power 1671-1725 (2001).

edebiyathaber.net (25 Mayıs 2016)

Yorum yapın