“Bitmeyen Savaş”, askeri bilimkurgunun mihenk taşlarından

Mart 6, 2017

“Bitmeyen Savaş”, askeri bilimkurgunun mihenk taşlarından

bitmeyensavasJoe Haldeman’ın “Bitmeyen Savaş adlı bilimkurgu romanı, Arda Tüzünsoy çevirisiyle İthaki Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bir Barış Çığlığı

“Bana göre,” diyor John Scalzi, ‘Bitmeyen Savaş’ın önsözünde, “Bir romanı bir klasik haline getiren iki şey vardır; gerçek bir klasikten bahsediyorum, sadece ‘eski olan ve satmaya devam eden’ bir kitaptan değil… İlki romanın ilk yayımlandığı tarihte okurlarına hitap etmesidir. Şüphesiz ‘Bitmeyen Savaş’ bunu yapabildi; aldığı ödüller ve övgüler bunun bir göstergesi. İkincisi ise başarması çok daha zor bir şey; hiçbir zaman kaybolmayan ya da en azından tekrar tekrar gündeme gelen bir şeye erişerek kitabın zamanının ötesindeki okurlara da hitap etmesidir.”

Joe Haldeman’ın yazdığı bir bilimkurgu klasiği olan yazarına Hugo, Nebula ve Locus ödüllerini kazandıran ‘Bitmeyen Savaş’, ‘Yıldız Gemisi Askerleri’yle birlikte, askeri bilimkurgunun mihenk taşı olan iki romanından biri olarak kabul edilir. İnsanlığın, çökmüş yıldızlar aracılığıyla galaksinin çeşitli yerlerine anında seyahat edebildiği bir gelecekte, insanlar Tauranlar dedikleri, iletişim kuramadıkları bir uzaylı ırkla savaştadır. Dünyanın geleceği parlak gençlerinin alındığı elit taarruz kuvvetlerinden oluşan ordu, çeşitli liman gezegenlerin kontrolü için bu ırkla çatışma halindedir.

Kendisi de Vietnam gazisi olan Joe Haldeman, ‘Bitmeyen Savaş’la, “Dünyayı savaş mı döndürüyor? Yoksa savaşı dönüştüren dünya mı?” sorusunu sorarken, savaşa bir barış çığlığıyla da karşılık veriyor…

“Bu kitap, savaşı tecrübe etmemiş insanlara, kafa karışıklığını ve bürokrasiyi, baş etmeniz gereken anlaşılmaz hedeflerle hissettiğiniz nedensiz korkuyu ve hem ulus hem de kültür bir değişim geçirmiş olduğu için, ulusuna ve kültürüne döndüğünde hissettiğin yabancılaşmayı açıklama fırsatındı.”  John Scalzi

Joe Haldeman kimdir?

1943 yılında Oklahoma City’de doğan Joe Haldeman, 1965 yılında Mary Gay Potter’la evlendi. Maryland Üniversitesi’nde Fizik ve Astronomi bölümlerinden mezun olur olmaz askere yazılan Haldeman Vietnam Savaşı’nda cephede yer aldı. Cephede aldığı bir yara nedeniyle terhis edilerek Mor Kalp madalyasına layık görüldü. Savaştan sonra yazarlığa soyunan Haldeman’ın kitaplarında Vetnam Savaşı’nın etkileri büyük ölçüde görülebilmektedir. İkinci romanı olan Bitmeyen Savaş aynı zamanda en ünlü romanı olup Hugo, Nebula ve Locus ödüllerini kazandı. Yirmiden fazla romanı, birçok ödülü bulunan yazar 2010 yılında Damon Knight Memorial Grand Master Ödülü aldı, 2012 yılında da Science Fiction Hall of Fame’e kabul edildi.

edebiyathaber.net (6 Mart 2017)

Yorum yapın