Birbirinden renkli çocuk kitapları | Gaye Dinçel

Temmuz 28, 2017

Birbirinden renkli çocuk kitapları | Gaye Dinçel

Okumayı en sevdiklerim, birbirinden renkli çocuk kitapları. Yaşama sevincini, umudu korumak için her yaşta okunmalı. Bu yaz okuduklarımdan bazılarından kısaca bahsedeyim.

Bedenim Bana Ait!

5 yaş ve üstü çocuklar için istismardan korunma amaçlı yazılmış bu kitap çok önemli. Eğlenceli bir biçimde, resimlerle bedeni tanımayı sağlıyor ve cinsel sınır ihlalleri konusunda önerilerde bulunuyor.

İstenen dokunuşlar, istenmeyen dokunuşlar, “Hayır!” diyebilmek… Çocukların kişisel alanlarına saygı duymayı anlamak için yetişkinlerin de okumasında fayda var.

Ah Bir Kedi Olsam / Buket Uzuner

Can, o kadar çok istiyor ki bir kedisinin olmasını.  Bunun için mücadele ediyor ve kazanıyor. Kedisini gözlemlerken düşünüyor: Kedi gibi yaşamak nasıl olur acaba? Kediler canlarının istediğini yapıyor, insanlar gibi zorunluluklar içinde yaşamıyorlar. Hiç hayal etmediniz mi? Can ve sarman kedinin birlikte yaşama macerasını mırlayarak okuyabilirsiniz.

Havaya Bak / Hacer Kılcıoğlu

Havaya bakmayı hatırlatan öyküler. Sadece durumuna değil göğün sonsuzluğuna… Fırtına, yıldızlar, yağmur, kar, güneş… Evdeki odadan, gemideki teleskoptan, okuldan, otobüs durağından, arabadan, bisikletten, yollardan havaya bakan çocukların rengârenk öyküleri.

Su Damlası / Pınar Selek

Masalsız hayat olur mu? Su gibi yaşatır insanı masallar. Kitaptaki üç masal hayal kurmaktan vazgeçmemeyi, farklıyken bir arada olabilmeyi, cesaretle dayanışmayı anlatıyor. Klasik masallardan başka, umut veren, barışçı satırlar okumak istiyorsanız…

Kocaman Kalpli / Jo Hoeslandt

Gökyüzüne yakın yaşamak nasıl olurdu? Cambaz ayaklıklarıyla yürümek… Kahramanımız Louis ayaklıklarının tepesinde adeta bir dev! Babasıyla birlikte koyunları böyle otlatıyor.

Hep yere basarak yürümek pek de eğlenceli değil. Ayaklıklarla ilerlemek, yıldızlara dokunabilecekmiş gibi hissetmek istemez misiniz? Louis’nin yer ve gök arasında gidip gelen macerası kalbimi ısıttı.

Üç Kedi Bir Dilek / Sara Şahinkanat

Bir damda üç kedi. Ah bir yıldız kaysa da dilek tutsalar… Bakalım neler gelecek başlarına?

Ayşe İnan Alican’ın muhteşem resimleriyle canlanan bu öykü, okumayı bilmeyen çocukları çok heyecanlandıracak. Üstelik kahramanlarımızın parmak kuklaları da kitapta yer alıyor.

Bulut Delisi / Leyla Ruhan Okyay

Bulutlara bakıp hikâyelerini düşündünüz mü hiç? Gökyüzündeki sınırsız yaşam kaynağıdır bulutlar. Hayallerinizi besler. Kahramanımız Çağla tam bir bulut delisi.

Sınıf arkadaşları, savaştan kaçıp gelmiş Kiraz ve Azad’ın hikâyelerini merak ediyor. Birbirleriyle yakınlaşıp hikâyelerini, hayallerini paylaşabilecekler mi?

Yasemin ve Lavanta dizisi / Sevgi Saygı

Yasemin ve bez bebeği Lavanta’nın kimsenin bilmediği heyecanlı maceraları. Dört kitaptan oluşan dizinin her kitabında farklı bir heyecan yaşanıyor. Kedili, Amazonlu, kamplı, neşeli olaylar birbirini izliyor.

Gaye Dinçel – edebiyathaber.net (28 Temmuz 2017)

Yorum yapın