Bir tür ekoloji rehberi: “Açık Yeşil”

Nisan 24, 2019

Bir tür ekoloji rehberi: “Açık Yeşil”

Ömer Madra ve Ümit Şahin’in yayına hazırladığı “Açık Yeşil” adlı söyleşi derlemesi Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hayatın, sokağın ve politikanın çevre-ekoloji gündemi

Açık Radyo ve Can Yayınları işbirliğiyle…

On yılı aşkın süredir Açık Radyo’da devam eden, Türkiye ve dünya çapında ekoloji mücadelesinin seyrini kayıt altına alan Açık Yeşil’den bir ekoloji rehberi. Üstelik teorisi ve pratiği ile.

Açık Yeşil’in bu birinci kitabı, her gün 150 ila 200 canlı türünün yok olduğu, iklim krizinin tüm dünyanın gündemine oturduğu İnsan Çağı’nda (Antroposen) çevre ve iklim hareketlerinin teorik temellerini ortaya koymanın yanı sıra, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından alan kayıtları ve mülakatlara yer verilen bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor.

Yeşil düşüncenin köklü tarihinden düşünürler ve aktivistler hakkında özel dosyaların da yer aldığı bu rehber kitap, çevre muharibi ve grevci Greta Thunberg’in, “Evimiz yanıyor!” diyerek işaret ettiği iklim krizinden hep birlikte nasıl çıkabileceğimize ilişkin yeni bakış açılarına kaynaklık ederken, kâinattaki yegâne evimize karşı sorumluluklarımızı da yeniden gözden geçirmeye davet ediyor.

ÖMER MADRA, 1945’te İstanbul’da doğdu. 1968’de Mülkiye’den mezun oldu, 1970’ten 1982’ye kadar bu kurumda uluslararası hukuk uzmanlığı yaptı. Mülkiye’den istifasının ardından, 1982 ile 1994 yılları arasında gazetecilik, dergi editörlüğü ve yazarlık yapan Madra; 1996’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde başladığı öğretim üyeliğini 2012’ye kadar sürdürdü ve küreselleşme, küresel ısınma, uluslararası ilişkiler, uluslararası çevre politikaları gibi dersler verdi. Kurucu ortağı, genel yayın yönetmeni ve programcısı olduğu Açık Radyo’da 1995’te başladığı radyoculuk mesleğini halen sürdürüyor. Kitapları: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Bireysel Başvuru Hakkı (1980), Rüzgâra Karşı I-II (1996-2001), Akıntıya Kürek (2002), Küresel Isınma ve İklim Krizi: Niçin Daha Fazla Bekleyemeyiz (2007). Ayrıca, 1975-2018 yılları arasında çeşitli dergi, gazete ve web sitelerinde çok sayıda özgün makale ve söyleşisinin yanı sıra birçok bilimsel makale çevirisi yayımladı.

ÜMİT ŞAHİN, 1969’da İstanbul’da doğdu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 1991’de mezun oldu. Aynı fakültede Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ihtisasını bitirip Halk Sağlığı doktorası yaptı. Kudüs Hebrew Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan yüksek lisans derecesi aldı. 1990’lardan bu yana yeşil hareketin ve nükleer karşıtı mücadelenin içindedir. Kurucuları arasında yer aldığı Çevre İçin Hekimler Derneği’nde başkan ve Yeşiller Partisi’nde eş sözcü olarak görev yaptı. Pastoral, Akkuyu Postası, Yeşil Gazete ve Üç Ekoloji gibi gazete ve dergilerde yazarlık ve editörlük yaptı. İklim değişikliği, ekoloji, yeşil politika ve çevre sağlığı alanında rapor, makale ve kitap bölümleri yazdı. Ömer Madra ile yaptığı söyleşilerden oluşan Niçin Daha Fazla Bekleyemeyiz: Küresel Isınma ve İklim Krizi 2007’de Agora Kitaplığı; Ahmet Atıl Aşıcı ile birlikte yayına hazırladığı Yeşil Ekonomi 2012’de Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayımlandı. 2008’den bu yana Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil programını hazırlamaktadır. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde kıdemli uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışmakta ve Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde küresel çevre sorunları, iklim değişikliği ve çevre politikaları dersleri vermektedir.

edebiyathaber.net (24 Nisan 2019)

Yorum yapın