Bir siyasal anlatıdan daha fazlası

Nisan 11, 2019

Bir siyasal anlatıdan daha fazlası

Ziya Gül’ün “Giresun Yol Hikâyeleri” adlı kitabı Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kitapta ağırlıkla Giresun ve çevresinde 1975-80 yılları arasında yaşanan siyasal ortama ait kesitlerle insan hikâyeleri yer alıyor. O dönemde mücadele içerisinde veya sonraları aramızdan ayrılmış arkadaşlara özenle yer verdik. Bu konuda oldukça hassas davrandığımı, onlara ait anılara biraz uzun yer verdiğimi söylemeliyim. Unutulmasınlar diye düşündüğümü itiraf etmeliyim. Bölgenin ve ülkenin önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındıktaki sömürüye karşı bölgede düzenlenen karşı politikalara ve mitinglere de yer verdik. Kitap, bir anı hikâye düzeninde düşünülmüş olmasına karşın yer yer bazı hikâyelerde kurguların bulunduğunu söylemem gerekiyor. Dikmen-Kozköy (şimdiki adıyla Soğukpınar beldesi) Katliamı’nda böyle bir yan bulunuyor.

Kitapta yer alan anlatım, cezaevlerinden başlayarak gören duyanların çeşitli zamanlarda serbest anlatımlarına veya bu yazıları derlemeye çıktığımda aile ve yakınlarının bire bir anlatımlarına dayansa da anlatımda bir belgesel yaklaşım yer almıyor. Anlatım içerisinde olaylarda rolü bulunan birçok insanın ismini anmak kitabın kurgusu açısından mümkün olmamıştır. Anılan siyasal süreçte, yüzlerce genç, üretici, mahalleli, farklı mesleklerden insanların yer aldığını, emek verdiğini, özveri ile bu imeceye katıldığını biliyorum. Yoksa bu yaratıcı ve üretken hareket, öyle dar bir insan grubunun niyeti ve çabasıyla ortaya konulamazdı. Ben şimdiden isimlerini anamadığım dönemin Dev-Genç’li, devrimci öğretmen, devrimci memur, devrimci kadınlarından özür diliyorum. Adını anımsamadığım Devrimci Yolcu arkadaşlarımın bağışlamasını diliyorum.

Ziya Gül

1944 yılının sonbaharında, “Karadeniz’in kıyıcığında” Giresun’un Eynesil ilçesinde doğdu. İlk çocukluk yılları Eynesil’de geçti. İlkokul sonrası Samsun-Ladik Akpınar Yatılı İlköğretmen Okulu’na girdi. 1962 yılı yazında öğretmen oldu. 1963 yılında Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’ne girdi ve 1965 yılında Türkçe öğretmeni olarak mezun oldu. Beşikdüzü, Eynesil, Yağlıdere, Giresun, Çorum Merkez ve Alaca ilçelerinde ortaokul-lise Türkçe öğretmenliği yaptı. Öğretmenlik sürecinde Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Eynesil şubesi kurucu başkanı, 1975 yılından itibaren de TÖB-DER üyesi oldu. 1977-1978 yıllarında Giresun TÖB-DER başkanlığı yaptı. 12 Eylül’de tutuklandı ve 5,5 yıl çeşitli cezaevlerinde tutuklu kaldı. 1990 sonrası memur sendikalarının kuruluş çalışmalarına katıldı. Halen Giresun-Eynesil’de yaşıyor.

edebiyathaber.net (11 Nisan 2019)

Yorum yapın