“Bir Kutup Ayısının Anıları” yayımlandı

Eylül 21, 2018

“Bir Kutup Ayısının Anıları” yayımlandı

Yoko Tawada’nın beklenen kitabı Bir Kutup Ayısının Anıları Siren Yayınları’ndan yayımlandı.

Ödüllü yazar Yoko Tawada’dan buluşlarıyla benzersiz, yaratıcılığıyla ilham veren bir roman: Bir Kutup Ayısının Anıları. Düş ile gerçeği ustalıkla iç içe geçiren bu romanda Tawada, üç kuşak kutup ayısının yaşamöykülerini izleyerek Avrupa’nın tarihine bakıyor; eski Sovyetler’den yeni Berlin’e, sansürden sürgüne, sirk sahnesinden yazı masasına uzanarak baş döndüren bir öykü anlatıyor. Kiev’de bir kutup ayısı, günün birinde yazının sağaltıcı gücünü keşfediyor ve hayatını kaleme alıyor; bir kuşak sonra, Doğu Almanya’da bir kutup ayısı, tiyatrodan kovulup sirk sahnesinde aşkla tanışıyor ve yıllar sonrasında bebek kutup ayısı Knut, Berlin’de bir hayvanat bahçesinin en meşhur sakini olarak basına tanıtılıyor. Tawada’nın kahramanları, yaşanmış ile kurgulanmış olanın sınırında, düşlerden çıkma bir zarafetle geziniyor ve yazının tüm olanak ve olasılıklarını irdelerken bir otobiyografinin nasıl yazılacağını bizlere gösteriyor. Hakikatlerin onları anlatanlara ait olduğu bu romanda kutup ayıları, özgürce sayfalarda geziyor.

Kafka ve Bulgakov’un klasiklerine göndermeleriyle Bir Kutup Ayısının Anıları, yazının uçsuz bucaksız ufuklarını keşfe çıkan, buz gibi güzel, kalem kadar keskin ve bir kar tanesi kadar eşsiz bir metin.

“Odamda oturup kurşunkalemimin ucunu yalarken bunu hep sürdürme, bütün kış boyunca kimseleri görmeme ve metnim üzerinde çalışma isteğine kapıldım. Yazmak kış uykusundan pek farklı değildi.”

Yoko Tawada hakkında: 

Yirmili yaşlarında Almanya’ya yerleşen Japonya doğumlu Yoko Tawada, çift dilli bir yazar. Paul Celan ve Franz Kafka’dan etkilendiğini belirten Yoko Tawada, çift dilli yazın hayatında dili “yapay ve efsunlu” bir olgu olarak ele alıyor ve sıklıkla hayaller ile gerçekler, yerliler ve yabancılar, öncesi ve sonrası gibi sınır bölgelerini irdeliyor. Adelbert von Chamisso Ödülü, Kleist Ödülü, Goethe Madalyası gibi Almanca edebiyatı onurlandıran ödüllerin yanı sıra Japonya’da da öne çıkan Tawada, 2006 yılından beri Berlin’de yaşamaktadır.

Bir Kutup Ayısının Anıları yenilikçi ve sade dili, türcülüğe zemin tanımayan üslubu ve Avrupa tarihine ait belli kesitleri alışılmadık bir mizah ve keskin bir bakış açısıyla arka plana yerleştirmesiyle son yılların en özgün eserlerinden biri olarak anılmaktadır.

edebiyathaber.net (21 Eylül 2018)

Yorum yapın