“Bir kuşağı aşka âşık eden şair’’ Attila İlhan anıldı | Selva Trak Ulupınar

Ekim 12, 2019

“Bir kuşağı aşka âşık eden şair’’ Attila İlhan anıldı | Selva Trak Ulupınar

 

10 Ekim 2005 yılında yitirdiğimiz şair, roman ve deneme yazarı, düşünür Attila İlhan, ebediyete kavuşmasının 14. yılında, Kadıköy Belediyesi ve Attila İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın işbirliğiyle, 10 Ekim Perşembe akşamı Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte bir kez daha anıldı.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve PEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Oral, dinleyicilere ünlü şairle ilgili anılarından söz ederek ilk gençliğinde kendisini şiirleri sayesinde tanıdığını belirtti. O dönemin gençlerinin onun aşk şiirleriyle yaşama baktıklarını söyleyerek; ‘’Bütün kuşağımı aşka âşık etti,’’ şeklindeki dönemsel bir gerçeği dile getirdi.

‘’Şiir ve romanlarında, temposu hiç düşmeyen bir müzikaliteyle polisiye tadında bir gerilim meydana getirirdi. Okumaktan çok dinlemeye yatkın şiirleri, bende halk şarkılarına dayanan bir caz müziği çağrışımı yapıyor.’’ cümleleriyle Attila İlhan şiirinden tat almamızı sağlayan ögeleri edebî bir üslûpla dile getiriyor Zeynep Oral.

Büyük ustanın, bağımsızlık anlayışından asla ödün vermediğine değinerek onun, diyalektiğe olan inancına ve dogmacılığa, bir düşünceye körü körüne bağlılığa duyduğu öfkeyi vurgulayarak; ‘’Gerçek özgürlüğün ana koşulu tartışmadır,’’ sözünü hatırlatıyor. ‘’Hayatta olsaydı Ulu Önder’in ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesine sımsıkı sarılırdı. Savaş isteyenlerin kendi çocuklarını asla savaşa göndermeyeceklerini bilirdi,’’sözleriyle dinleyenlerden büyük alkış alıyor Oral.

11.Attila İlhan Liseli Gençler Kompozisyon Yarışması’nda birinciliği kazanan kompozisyonunu okuyan Ebru Ayyıldız, Attila İlhan edebiyatı hakkındaki görüşleriyle takdirleri kazanıyor.

Türk Edebiyatının ‘’Kaptan’’ şairi Attila İlhan’ın kendi sesi eşliğindeki görüntüleriyle sunulan ve yaşamından, düşüncelerinden kesitlerin yer aldığı video gösterimleri ilgiyle izleniyor. Bu çekimlerde usta edebiyatçı; şiirlerinin divan ve halk şiirlerine benzerliği nedeniyle sevildiği gerçeğini dile getiriyor ve; ‘’Çünkü Avrupalı şairlere özenmiyorum. Benim kitaplarım onun için çok satar. Şiirlerimdeki müzikaliteyi aruz veznine benzeterek sağlıyorum. O ses, bizim ceddimizin sesidir,’’görüşüyle öz değerlendirmesini yapıyor ve yıllar sonra aynı coşkuyla yürekten alkışlanıyor.

Geceye, okuduğu Attila İlhan şiirleriyle renk katan sanatçı Kerem Alışık ve kendisine eşlik eden Şenay Gürler bir şiir ziyafeti sunarlarken ünlü şarkıcı Ferhat Göçer ise yorumladığı şarkılarıyla dinleyenlerin gönüllerini bir kez daha fethediyor.

Gecenin sonunda Kerem Alışık’ın; ünlü şairin ‘’Mahur Beste’’ şiiri ve ’Müjgânla ben ağlaşırız’’ dizelerinin yazılışı hakkında naklettiği anektod salonda büyük duygu seline neden oluyor. Yıllar önce Attila İlhan vapurda yolculuk ederken Denizler’in idam edildikleri haberini alır ve gözyaşları içinde bu şiiri yazar. Şiirdeki ‘’müjgân’’ sözcüğünü, bir kadın adı olarak değil, ‘’kirpik’’ anlamında kullanmıştır büyük şair.

Ve bu kez salonda tüm gözler, Attila İlhan ve onun gibi koca yürekli insanlar için yaşla doluyor. Ruhu şad olsun.

edebiyathaber.net (12 Ekim 2019)

Yorum yapın