Bir korku edebiyatı derlemesi: “Sarı Kral Öyküleri”

Şubat 12, 2016

Bir korku edebiyatı derlemesi: “Sarı Kral Öyküleri”

sari kral kapakF. Cihan Akkartal’ın derleyip Türkçeye çevirdiği Sarı Kral Öyküleri, İthaki Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İlk sezonu 2014’te yayınlanan, sıradışı kahramanları ve karanlık atmosferiyle polisiyeye yeni bir boyut kazandıran True Detective dizisinin en önemli ilham kaynağı, Robert W. Chambers’ın ilk olarak 1895’te yayımlanan Sarı Kral adlı öykü kitabıydı. Zaman içinde birçok korku yazarı bu temadan etkilendi ve böylece korku edebiyatının en çok eser verilen mitoslarından biri ortaya çıktı.

F. Cihan Akkartal’ın derleyip Türkçeye çevirdiği Sarı Kral Öyküleri, hem Chambers’ın hem de E.A. Poe ve Ambrose Bierce gibi Chambers’ın esinlendiği yazarların metinlerinden oluşuyor. Bu derlemenin ağır toplarından biri de, Sarı Kral mitosundan etkilenip ünlü “Cthulhu” mitosunu yaratan H.P. Lovecraft’ın “Karanlıkta Fısıldayan” adlı uzun öyküsü.

Sarı Kral Öyküleri, zamanın Poe’ya, mekânın Lovecraft’a, kahramanların Chambers’a, tanrıların Bierce’a göre ayarlandığı bir edebiyatın, korku edebiyatının arkeolojisine davet ediyor bizi…

edebiyathaber.net (12 Şubat 2016)

Yorum yapın