“Bir Ikea Dolabından Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu”

Ağustos 15, 2014

“Bir Ikea Dolabından Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu”

bir_ikea_dolabinda_1baskiRomain Puértolas’ın “Bir Ikea Dolabından Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu” adlı romanı, Ebru Erbaş’ın çevirisiyle Can Yayınları’nca yayımlandı.

Bir dolandırıcı olan Racastan’lı Hint Fakiri Ajatashatru Lavash Patel, çivili bir yatak satın almak için, cebinde sahte bir yüz euro ile Paris’teki Ikea mağazasına gelir. Basit bir gidiş-dönüş yolculuğundan ibaret olacağını düşündüğü seyahati, Avrupa’nın dört bir yanına, hatta Kaddafi sonrası Libya’ya uzanan bir maceraya dönüşür. Çeşitli ulaşım araçlarıyla kat etmek zorunda kaldığı uzun yollar ve yollarda karşılaştığı “güzel ülkelere” ulaşmaya çalışan göçmenler, bu üçkâğıtçı ama bir yanıyla da saf Fakir’i kökten değiştirecek, hatta hayatına bambaşka bir yön verecektir.

Otuz altı ülkede yayımlanan, otuz üç dile çevrilen ve genç yazara çeşitli edebiyat ödülleri kazandıran Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu, içerdiği Monty Python tarzı mizah kadar, göçmenlik konusuna hassas ve vicdani yaklaşımıyla da çok beğeni topladı.

Romain Puertolas, Fransız ve İspanyol asıllı, 1975’te Montpellier’de doğdu. İspanyol dili ve edebiyatı, Fransız dili ve edebiyatı ve İngiliz dili edebiyatı alanlarında öğrenim gördü. İspanyolca, Katalanca, İngilizce ve Ruşça bilen yazar, DJ’lik, yabancı dil öğretmenliği, çevirmenlik ve hosteslik gibi birçok iş yaptı. Otuz altı ülkede yayımlanan, otuz üç dile çevrilen bu ilk romanıyla büyük bir başarı kazanan genç yazar, artık sadece yazıyor.

edebiyathaber.net (15 Ağustos 2014)

Yorum yapın