Bir feministin notları: “Oyunbozan”

Aralık 5, 2018

Bir feministin notları: “Oyunbozan”

Erin Wunker’in “Oyunbozan: Bir Feministin Notları” adlı kitabı, Ece Karaağaç çevirisiyle Cumartesi Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Başkalarının deneyimlerine -cinsiyet, ırk, sınıf bakımından- bağlamsal olarak nasıl yaklaşacağımızı öğrenmeliyiz. Kendi deneyimlerimize bağlamsal olarak nasıl yaklaşacağımızı öğrenmeliyiz. Ve Ben, deneyimin tüm bu bulanık sınırları için harika ve karmakarışık bir kestirmedir.

Oyunbozan feminist statükoya razı değildir. Onun için reçete edilen sosyal biçimlerle uyum sağlamaz. Kısıtlayıcı cinsiyet veya cinsiyet performansı kategorilerine zorlamaz veya zorlanamaz. Irkçılık ya da sınıf ayrımcılığının gündelik örneklerini tolere etmez. Yumuşak bir akşam yemeği konuşmasını sürdürmek için sessiz kalmaz. Hayır. Oyunbozan feminist kendine dünyalar inşa eden ve dünyada kendine yer açan biridir, mutluluğun zorunlu kıldığı kayıtsızlığı yıkmak zorundadır. Mutluluk mecburiyetini dillendirdiği ve statükonun parmaklıklarını sarstığı eleştirileri karşısında “Evet yapıyorum!” diye bağırarak yanıt verir oyunbozan feminist.

edebiyathaber.net (5 Aralık 2018)

Yorum yapın