“Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam: Hüsamettin Koçan” raflarda

Şubat 13, 2018

“Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam: Hüsamettin Koçan” raflarda

Aslıhan Lodi’nin Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam: Hüsamettin Koçan adlı nehir söyleşi kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İşine ve Türkiye’ye aşkla bağlı bir sanatçının, Hüsamettin Koçan’ın hayatı ve kurucusu olduğu Baksı Müzesi’nin ilham verici hikâyesi Aslıhan Lodi’nin nehir söyleşisi Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam: Hüsamettin Koçan kitabıyla gelecek için umut tazeliyor. Sanatçının bilinmedik yönleri yanında, “Neden Baksı köyü?”, “Neden bir dağ başında müze…” sorularının cevapları da bu kitapta yer alıyor.

Aslıhan Lodi, Matematik Köyünün Delisi: Ali Nesin kitabının ardından, ikinci nehir söyleşisini Hüsamettin Koçan’la yaptı. Lodi, Hüsamettin Koçan’ın Bayburt’tan İstanbul’a uzanan serüvenine; evliliğinden ressamlığına, oradan Baskı Müzesi’nin kuruluşuna ve devamındaki sürecine dair çeşitli sorular sordu, Koçan da bütün içtenliğiyle yanıtladı.

Türkiye’nin yaratıcı bir sanatçı, öncü bir yönetici, kararlı bir eğitimci olarak tanıdığı Prof. Hüsamettin Koçan, hayranlık uyandıran hayat hikayesini anlatıyor. Her zamanki tevazusu ve bilgeliğiyle… Bayburt’un bir dağ köyünde doğup dünyaya açılan bir çocuğun başarı yolculuğu Prof. Hüsamettin Koçan’ınki. Zorluk tanımayan, imkânsızlıklara inanmayan biri o. Kendini yetiştirme yollarını, üniversite yıllarında geldiği İstanbul’da keşfetti. Muhafazakâr bir çevrede büyümesine rağmen yıllar içinde sanat camiasında ressam olarak iyi bir yer edindi, akademik dünyada sağlam adımlarla yükseldi. Dekanlık, sanat örgütlerinde yöneticilik yaptı ve günümüz sanat ortamının oluşmasına önemli katkılarda bulundu.

“Bizim oralarda tatile çıkma kültürü yoktur. Piknik yapma fikri bile yeni yeni uyanmaya başladı” diyen Prof. Koçan, bugün her saniye müzesi için çalışıyor. Özgür geçen bir çocukluk, sonsuz baba desteği, ülke sevgisi ve hayalini gerçekleştirme konusundaki müthiş azmi, tek başarı kriterinin “puan” olduğu günümüzde gençlere ışık tutacak, anne-babalara ve eğitimcilere ise moral olacak.

Yazar Hakkında: 

Aslıhan Lodi, 1974 Ankara doğumlu. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndaki etnomüzikoloji eğitiminin ardından gazeteciliğe çeşitli dergilerde müzik yazıları yazarak başladı. Ardından Doğan Dergi Grubu’nda muhabir, editör ve yazıişleri müdürü, Turkuvaz Dergi Grubu’nda yazıişleri müdürü, Ommedya’da yazıişleri müdürü ve yayın yönetmeni olarak toplam 17 yıl çalıştı. Son iki yıldır çeşitli gazete ve dergilere haberler ve röportajlar yapıyor. Her zaman heyecan verici bulduğu insan hikayeleri anlattı, anlatmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (13 Şubat 2018)

Yorum yapın