Bir bölümü elyazması binlerce eser artık dijital ortamda

Mart 25, 2019

Bir bölümü elyazması binlerce eser artık dijital ortamda

Bünyesinde barındırdığı yazılı kaynaklar ve yayınlar bakımından Türkiye’nin önemli kütüphaneleri arasında bulunan Konya Yazma Eser Kütüphanesi’nde, büyük bölümü Selçuklu dönemine ait 30 bini el yazması 140 bin eseri dijital ortama aktardı.

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğündeki Yazma Eser Kütüphanesi, Mevlana’dan İbn-i Arabi’ye çok sayıda düşünürün paha biçilmez eserlerinin yer aldığı kütüphanede, birbirinden değerli el yazmaları, gazeteler ve matbu kitaplar titizlikle yapılan çalışmalarla geleceğe aktarılıyor.
Arapça, Farsça, Ermenice, Süryanice, Kürtçe, Osmanlı Türkçesi ve Çağatayca olmak üzere 7 dilde eserlerin bulunduğu kütüphanede, Sultan 2. Abdülhamid’in fermanı, 17. yüzyılda Roma’da basılan İncil ile İbn-i Sina’nın “El- Kanun Fi’t Tıbb” eseri de dikkati çekiyor.

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nden sonraki en büyük yazma eser kütüphanesinde, Bakkal Arif Efendi, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Şevki Efendi, Yesarizade Mehmet Esad Efendi, Şefik Efendi ve Sami Efendi gibi birçok ünlü hattatın da eserleri muhafaza ediliyor.

Restorasyonu tamamlayan eserler dijital ortamda

Fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenler nedeniyle hasarlı eserler, cilt ve onarım atölyesinde elden geçiriliyor. Önemine ve hasarlarına göre değerlendirilen eserlerden, eksik sayfası olduğu tespit edilenlerinin formaları sökülüyor ve fırçalarla tozu temizleniyor. Kitap, restorasyonun tamamlanmasının ardından ciltleniyor. Restorasyon işlemiyle ömrü daha da uzatılan eserler, yeni halleriyle kütüphane raflarındaki yerini alıyor.  Elden geçirilen eserler ise dijital ortama aktarılıyor. Konya Yazma Eser Kütüphanesi’nde 30 bini el yazması 140 bin eserin dijital ortama aktarılma işlemi tamamlandı.

Kaynak: DuvaR (25 Mart 2019)

Yorum yapın