Bir başyapıt: “Sevda Peşinde”

Haziran 24, 2019

Bir başyapıt: “Sevda Peşinde”

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Sevda Peşinde” adlı romanı, açıklamalı orijinal metin ve günümüz Türkçesiyle  Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın uzun yıllardır gölgede kalmış, değeri anlaşılmamış bu romanı, kadın-erkek ilişkilerinin bugüne göre bile ileri bir noktada tartışıldığı bir eser.

Rızasız evlilikler, deliliğe varan kıskançlıklar ve yasak aşkla örülen hikâye, edebiyatımızda kadın haklarının konu edildiği en önemli romanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Edebiyatımızın en cesur yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar, en iyi olduğu konulardan birinde, aile içi ilişkiler konusunda hepimize önemli bir ders veriyor. Yer yer polisiyeye de dokunan konusu ve kurgusundaki dönemini aşan özgünlükle de Sevda Peşinde, üzerinde ciddi ciddi durulmayı hak eden, sıra dışı bir roman.

Bir kadının gönlüne cidden sahip ve hâkim olamadıktan sonra onu zorla, baskıyla kendinize boyun eğdirmiş görünmekte ne lezzet bulunur?

#edebiyatımızınmirası #kadınerkekilişkileri #yasakaşk #adalar #mektuplaşmalar #ilkaşk #kıskanmak #cinayet

Gulyabani’nin ardından Sevda Peşinde’yle genişlettiğimiz Hüseyin Rahmi Gürpınar kitaplığımıza yeni eserler eklemeye devam edeceğiz.

Miras dizisinin diğer kitapları: Mahmut Yesari: Bâbıâli Hatıraları, İstanbul’un Antika Tipleri; Osman Cemal Kaygılı: Köşe Bucak İstanbul, Çingeneler; Mehmet Rauf: Eylül; Halid Ziya Uşaklıgil: Aşk-ı Memnu, Mai ve Siyah; Halide Edib Adıvar: Ateşten Gömlek, Yolpalas Cinayeti; Hüseyin Rahmi Gürpınar: Gulyabani.

HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR, 1864’te İstanbul’da doğdu. Dört yaşında annesini kaybetti. Çocukluğu teyzesinin yanında, Aksaray’da geçti. Mahmudiye Rüşdiyesi’nde okudu. Hastalığı sebebiyle Mülkiye’deki eğitimini yarım bıraktı. Kısa süreli birkaç memuriyet denemesi ve bir dönem milletvekilliği haricinde hayatını hep yazdıklarıyla kazandı. Henüz 23 yaşındayken yazdığı ilk romanı Şık, Ahmed Mithat Efendi’nin övgüleriyle karşılandı ve 1887’de Tercüman-ı Hakikat’te tefrika edildi. Sonraki yıllarda verimli bir yazarlık hayatı geçirdi. 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı İstanbul’unun konak ve sokak hayatını eserlerinde ustalıkla işledi. Klasikleşmiş birçok romanının yanı sıra hikâye, oyun, makale türlerinde de eserler verdi. Edebiyatımızda gerçekçiliğin ve doğalcılığın en önemli temsilcilerinden biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın eserlerinde halkı pozitif bilimlere yönlendirme isteği de açıkça görülür. 1944’te ölen yazarın mezarı, hayatının son 31 yılını geçirdiği Heybeliada’dadır.

edebiyathaber.net (24 Haziran 2019)

Yorum yapın