“Bir Aşk Söyleminden Parçalar” 8 Eylül’de sahneleniyor

Eylül 1, 2015

“Bir Aşk Söyleminden Parçalar” 8 Eylül’de sahneleniyor

basp_eylul_kareafisYeni nesil oyunculardan kurulu genç grup santral kumpanya, sezonu 8 Eylül’de “Bir Aşk Söyleminden Parçalar” adlı ilk oyunları ile açıyor.

16 Eylül Çarşamba günü prömiyerini yapmayı planladıkları “Gençler Masası” adlı yeni oyun öncesi kumpanya, Roland Barthes’ın aynı adlı eserinden yola çıkarak hazırladıkları “Bir Aşk Söyleminden Parçalar” ile 8 Eylül Salı günü BKM Mutfak Sahne’de olacak.

Oyunda, işletme son sınıf öğrencisi Melodi, işletme mezunu işsiz erkek arkadaşı Taner ve konservatuar öğrencisi Gizem ile evini paylaşmaktadır. Durgun yaşamları, Gizem’in yeni erkek arkadaşı Alper’in hayatlarına dahil oluşuyla bir süre hareketlenir gibi olur, sonra yine durulur. Oyun bu sıradan sıkıcılığın, ilişkilerin, özellikle de aşkın komedisidir.

Aşkı konu edinen pek çok eser, onun büyüsünden, dile getirilemezliğinden, acı veren yanlarıyla güzelliğinden vs. bahseder. Birçoğu da aşkı bir tanımda ele geçirmeye yeltenir. Bir Aşk Söyleminden Parçalar oyunu aşkın ne büyüleyici güzellikleriyle ne sebep olduğu acıların melodramlarıyla ne de trajik yanlarıyla ilgileniyor. Oyun aşkın tanımına, sihirli formülüne ulaşmaya da çalışmıyor.

Hepimiz yaşadığımız aşkın biricik olduğunu düşünür, buna inanmak isteriz. Fakat kabul edelim ki deneyimlediğimiz duygular benzersiz olsa da onu ifadelendirme biçimimiz halihazırda varolan bir söylemden (discourse) besleniyor. Diyebiliriz ki aşk söylemleri kalıplaşmış olmaları vesilesiyle bizi kısıtlar ama aynı zamanda biricik olduğunu varsaydığımız hislerimizin ifadesine de olanak sağlar.

Oyun, Barthes’ın söz konusu kitabının değindiği söylemlerin bir kısmının doğaçlamalarla dramatize edilmiş örneklerini içeriyor. Oyundaki karakterler, küçük dünyalarında, biricik sandıkları aşklarının çeşitli hallerini bize gösteriyorlar. Meseleler önemsiz, aşk tanımları derinliksiz ve evet, dünyalar küçük. Ama biliyoruz ki her aşk, kim olursak olalım bize merkezinde bizim olduğumuz büyük bir dünyada yaşadığımız hissini veren ciddi bir mesele gibi yaşanıyor.

Biletler Biletix’te.

Oyuncular: Gizem Mercan Ağçal, Süreyya Bursa, Hasan Canberk Karaçay, Merve Şen

Yöneten: Baran Şaşoğlu

Danışman: Oğuz Arıcı

Dramaturg: Süreyya Bursa

Teknik Ekip: Baran Şaşoğlu, Hasan Canberk Karaçay, Bulut Şaşoğlu

Oyun 2 perde, 120 dakika.

edebiyathaber.net (1 Eylül 2015)

Yorum yapın