“Bir Aşırma” sadece iki kişi arasındaki bir dava değil

Ocak 29, 2020

“Bir Aşırma” sadece iki kişi arasındaki bir dava değil

Hasan Yazıcı’nın “Bir Aşırma (İntihal)” adlı kitabı İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hasan Yazıcı ve İhsan Doğramacı arasındaki dava epeyce konuşulmuş, dikkat çekmişti: 2000-2007 arasında iç hukukta, 2007–2014 arasındaysa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde devam eden yargı süreci gerek hukukun işleyişindeki birçok çarpıklığı gerek akademik intihalin boyutlarını göstermesi açısından ibret verici durumlarla doluydu.

Yazıcı, bu kitapta söz konusu dava sürecini etraflıca anlatarak sadece yargıya bir ayna tutmakla kalmıyor aynı zamanda toplum tarafından “aydın” olarak görülen kimselerin ahlâki duruşlarını, tutumlarını, hal ve tavırlarını da mercek altına alıyor.

Bir Aşırma sadece iki kişi arasındaki bir dava olarak değil, zihniyetler arasındaki bir mücadele olarak da görülebilecek bir çalışma…

“Prof. Hasan Yazıcı bu kitapta iki şey yapıyor:

1) Kamuya mal olmuş ünlü bir davanın, intihalci bir hekimin rol değiştirip davacı olduğu, dürüst ve sorumlu bir hekimin iftiracı ve davalı yerine konduğu bir davanın, ikinci taraf olarak, çok ilginç ve vahim hikâyesini anlatıyor. Belgeli ve kanıtlı bir hukuk ve meslek ahlâkı dersi veriyor.
2) Doğru normların henüz yerleşmediği bir ülkede yargı, akademya ve medya elitlerinin statükocu ve loncacı alışkanlıklarını, tutucu dirençlerini kendi kişisel mücadelesini ve şahısları çok aşan bir planda sergiliyor.” Taha Parla

1945 yılında İstanbul-Kadıköy’de doğdu. 2012 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden emekli oldu. Romatoloji bilim dalının ülkemizdeki kurucularındandır. Özellikle Behçet hastalığı üzerine çok sayıda bilimsel yayını vardır. TÜBİTAK Bilim, Avrupa Romatizmayla Savaş Derneği Üstün Hizmet ödüllerini ve Amerika Romatoloji Derneği Master unvanını almıştır. Türkiye Bilimler Akademisi Bilim Ahlâk Komitesi ve İstanbul Üniversitesi Etik Komitesi kurucu başkanı olmuştur. Berrin Yazıcı’nın eşi, Yusuf, Hakan ve Emin’in babası, Esra, Kerim ve Leyla’nın dedesidir. Bilim ve ahlâk üzerine yazdığı denemelerini topladığı …muteber bir nesne yok devlet gibi… (Milliyet Yayınları, 1998) tıp dışında bir kitabı daha vardır.

edebiyathaber.net (29 Ocak 2020)

Yorum yapın