Bill Gates’ten üniversite mezunlarına ücretsiz kitap

Haziran 7, 2018

Bill Gates’ten üniversite mezunlarına ücretsiz kitap

Dünyanın en zengin iş adamları arasında gelen Bill Gates, daha önce bazı yardım kuruluşlarına yaptığı yardımlar ile adından sıkça söz ettirmişti. ABD’li milyarder şimdi, oldukça alkış toplayacak bir işe imza atıyor.

Bill Gates, 2018 yılının en sevilen kitaplarından birisini ABD’de ki kolej ve üniversitelerin yeni mezunlarına ücretsiz olarak sunacak. Elbette bu kitabı vermek için Gates’in bir şartı bulunuyor. Buna göre bir ön lisans, lisans ya da lisansüstü derecesi alırsanız, kitabın kopyasına ücretsiz sahip olabiliyorsunuz. Bahsi geçen “Asılsızlık” adlı bu kitap, geçen sene 68 yaşında pankreas kanserinden ölen İsveçli doktor ve istatistikçi Hans Rosling tarafından yazılmıştı. Hans’ın oğlu Ola ve kayınvalidesi Anna, kitabın son sayfalarını yazarı öldükleri için kendileri tamamladı.

Dilerseniz kitabı E-Book şeklinde Gates’in “Gatesnotlar Blogu” üzerinden indirebilirsiniz. Yine bu kütüphane de Asılsızlık’ kitabının yanı sıra Steven Pinker’in “Enlightenment Now” adlı eserinden Leonardo da Vinci’nin yeni biyografisine ve tarihçi David Christian’ın Evrenin Yaşamı başlıklı kitabına kadar birçok eseri bulabilirsiniz. Mutlaka okunması gereken kitaplar arasında yer alan “Asılsızlık” için Bill Gates, “Şimdiye kadar okuduğum en önemli kitaplardan birisi. Dünya hakkında açıkça düşünmek için vazgeçilmez bir eser.” şeklinde tanımlama yapmıştı. Bill Gates’in eşi Melinda Gates ise bu övgüyü tekrarlayarak, “Hans Rosling’ın kaleminden bakınca yaşanılan ilerlemelerin gizli ve sessiz bir mucize olduğunun farkına varıyorsunuz.” dedi.

Rosling, kitabında dünyanın nasıl geliştiğini, yükselen eğitim oranlarından dünyada ki yaşam beklentilerine ve sağlık bilimine kadar birçok olguyu okuyucularına farklı bir bakış açısı ile açıklıyor.

Rosling’in kayınbiraderi ve kitabın yazarlarından birisi olan Anna Rosling Rönnlung, “Asılsızlık kitabı ile amaç eski ön yargıları yıkmak ve insanların dünyaya olan bakış açısını değiştirmektir. Bunun sadece şimdi değil en az 20 yıl boyunca etkili olmasını istiyoruz.” dedi. Rosling’in ölümünden sonra, İsveçli iş dergilerinden olan Veckans Affarer sayısında, “Asılsızlık kitabındaki düşünceler, insanlara dünyayı daha iyi anlatmak için oldukça önemlidir.” şeklinde yorum yapılmıştı.

İçerikte sözü geçen kitap tartışmasız dünyanın durumu hakkında oldukça önemli gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor. İnsanların daha uzun yaşamaları ve eskisinden daha çok eğitimli oldukları doğru olsa da dünyadaki açlığın gittikçe artması ve zengin ülkelerdeki insanların daha az sağlıklı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Kaynak: Hürriyet (7 Haziran 2018)

Yorum yapın