“Bilinç6’nı Aşmak” yayımlandı

Aralık 20, 2019

“Bilinç6’nı Aşmak” yayımlandı

Hilal Doymuş’un “Bilinç6’nı Aşmak” adlı kitabı Elma Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kişiliğinizi Bilinç6 belirliyor

“Çocukluk yaşantılarımız, kişiliğimizin oluşmasındaki en temel etkenlerden biridir. Hayatımızın ilk 6 yılı ve sonrasında ergenlik dönemi bitene kadarki süre, hayatımızın geri kalanı üzerinde şekillendirici etkiye sahiptir.”

Uzman Klinik Psikolog Hilal Doymuş Elma Yayınevi’nden çıkan ilk kitabı Bilinç6’nı Aşmak ile okurlarıyla buluşuyor. Hilal Doymuş kendi tecrübelerinden yola çıkarak anlattığı öykülerde bilinçaltının en derinlerine iniyor. Çocukluk yaşantılarından kaynaklanan sorunların, bir yetişkinin hayatında nelere etki edebileceğini örneklerle sunuyor.

Bu kitapta, Hilal Doymuş’a psikoterapiye gelen ve çocukluk yaşantılarının etkilerinden ötürü bugün sıkıntı çeken on bir kişinin öyküsü var. Pek çok hasta arasından özellikle bu on bir kişiyi seçtiğini söyleyen Doymuş, “Çünkü hepsinin aslında sizin gibi benim gibi hayatları var. İşlerini, aile yaşantılarını, sosyal hayatlarını, ilişkilerini devam ettirebiliyorlar. Ağır psikiyatrik bozuklukları yok. Birkaçı dışındakiler her gün kendimizde ya da yakınlarımızda görmeye alışkın olduğumuz sorunları yaşıyorlar” diyor.

Kitaptan;

Sorunların başlığı tanıdık gibi görünse de temelleri çocukluk yaşantılarında ve geçmiş öğrenmelerinde gizli. Çocukluk yaşantılarımız, kişiliğimizin oluşmasındaki en temel etkenlerden biridir. Hayatımızın ilk 6 yılı ve sonrasında ergenlik dönemi bitene kadarki süre, hayatımızın geri kalanı üzerinde şekillendirici etkiye sahiptir.

****

Davranışlarımızın önemli bir kısmı bu şekilde, yani ilk 6 yılda temeli atılan ve bilinçli olarak ama fark etmeden geliştirdiğimiz kalıplarla şekillenir. Bu kalıpların temeli o yıllarda atıldığı ve hayat boyu bizi etkilemeye devam ettiği için ben bunu Bilinç6 diye nitelendiriyorum.

****

Deyim yerindeyse hepimiz 6 yaşına kadar öğrendiğimiz davranış kalıplarımızla tüm hayatımızı geçiririz. Ne zaman ki çocukluğumuzda edindiğimiz ve hayata dair bütün algı sistemimizi oluşturan bu temel inanç kalıplarını fark etmeye ve değiştirmeye başlarız, işte o zaman bilinç6’nı aşmış daha sakin ve daha tatminkâr bir hayata başlarız.

****

Ebeveynimizden hayat zor da olsa onunla nasıl başa çıkacağımızı öğrenmek isteriz. Kendi sorumluluğumuzu alabilmemize, sorunlarla karşılaştığımızda muhakeme gücümüzü kullanmamıza izin verildiğinde özerklik becerisi kazanmaya başlarız. Yani kendi güvenliğimizi sağlama becerisini edinmeye başlarız. Bu becerinin varlığı yetişkinlikte bize kendi ayaklarımızın üzerinde durabilme gücü kazandırır. Yokluğu ise hayatla mücadele etme konusunda yetersiz hissettirir.

Hilal Doymuş Kimdir?

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünü bitirmiştir. Aynı üniversitede klinik psikoloji yüksek lisansını tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Psikiyatrisi Anabilim Dalında görev yapmıştır. Sonrasında özel bir muayenehanede psikoterapist olarak çalışırken aynı zamanda Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümünde ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümünde misafir öğretim görevlisi olarak dersler vermiştir.

Kerem Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketini kurarak, kurumsal alanda psikoloji tabanlı hizmetler vermeye başlamıştır. Bu bağlamda kurumların, çalışanları için sağladıkları ruh sağlığı hizmetlerinin yaygınlaşması için çalışmalar yürütmekte ve klinik psikoloji alanından gelen birikimlerini iş hayatının gereklilikleri ile birleştirmektedir.

“Herkes için psikoloji” ilkesi ile bu alanın bilimsel verisini, insanların günlük hayatlarında kullanabilecekleri hale getirme gayretindedir.

edebiyathaber.net (20 Aralık 2019)

Yorum yapın