Bilgi Yayınevi’nden özenle hazırlanmış bir dizi: Türk Klasikleri

Nisan 16, 2018

Bilgi Yayınevi’nden özenle hazırlanmış bir dizi: Türk Klasikleri

Türk Klasikleri dizisinin üç kitabı; Ziya Gökalp’ten Altın Işık, Mehmet Rauf’tan Eylül ve Namık Kemal’den Vatan Yahut Silistre Bilgi Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Altın Işık

Osmanlı’nın son dönemlerinde fikirleriyle dikkat çeken, sosyoloji alanının ilk temsilcilerinden olan Ziya Gökalp, toplumsal ve siyasal görüşlerini anlattığı sayısız makale yazmıştır. Yazdığı makalelerle hem döneminin aydınlarını hem de kendinden sonra gelen kuşakları etkilemiştir. Makalelerinin yanı sıra didaktik şiirler de yazan Gökalp, ulus ve tarih bilincini yerleştirmek, ulusal değerleri halka benimsetmek amacıyla eserlerini kaleme almıştır.

Türklerin Orta Asya’dan beri süregelen kültürünü yaşatmak isteyen Gökalp’in 1922’de yayımladığı Altın Işık, manzum ve mensur masallardan, Dede Korkut’tan manzumlaştırdığı parçalardan ve iki perdelik tiyatro oyunundan oluşmaktadır.

Eylül

Edebiyatımızın ilk psikolojik romanı olarak kabul edilen Eylül, yayımlanmaya başlamasının üzerinden bir asırdan fazla zaman geçmesine rağmen günümüz okuyucusunu da içine çeken, zevkle okunacak bir roman. Mehmet Rauf, karakterlerin çözümlemelerini, duygu ve düşünce dünyalarını büyük bir ustalıkla aktarıyor. Roman, aşk, evlilik, sadakat gibi kavramlar üzerine düşündürüp, hüzünlü hikâyesi ve içten anlatımıyla insanın duygu dünyasına hitap ederken bir yandan da dönemin İstanbul yaşantısını gözler önüne seriyor.

İlk olarak Serveti Fünun dergisinde tefrika edilen Eylül, sadeleştirilmiş anlatımıyla bugün yeniden okuyucuyla buluşuyor. Sakin bir yazın ardından gelen sonbahar, bir asır öncesinden gelip bugün okuyucunun ruhuyla buluşuyor.

Vatan ve özgürlük şairi Namık Kemal, ömrü boyunca yurt sevgisini ve özgürlük aşkını aşılamak için çalışmış bir edebiyat insanı, gazeteci ve aydındır. Türkiye’de aydınlanmanın öncü isimlerindendir. Onun zulme ve esarete karşı mücadeleyi anlatan eserleri, Kurtuluş Savaşı’na giden yolda halkın bilincinde büyük yer tutmuş, kendinden sonraki kuşakları da etkilemiştir.

Vatan Yahut Silistre

Tiyatronun modernleşmesi için büyük çaba harcayan Namık Kemal, izleyicilere belli düşünceleri aktarmak için en yararlı ve eğlenceli yolun tiyatro olduğunu düşünerek piyesler yazmıştır. “Vatan”, “hürriyet”, “millet” gibi kavramları tiyatro eserlerinde de sıkça kullanarak düşüncelerini halka bu yolla iletmiştir.

Batılı anlamda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilen Vatan Yahut Silistre, kuşatma altındaki bir kalenin özveriyle kurtuluşunun öyküsüdür. İçinde tutkulu bir aşk hikâyesini de barındırır. Oyunun sahnelenmesinin ardından izleyiciler çok etkilenmiş, Namık Kemal ve arkadaşlarının sürgüne gönderilmesine neden olacak kadar büyük gösteriler yapılmıştır.

www.bilgiyayinevi.com.tr

edebiyathaber.net (16 Nisan 2018)

Yorum yapın