Beyrut Kitap Fuarı 56 yaşında

Aralık 11, 2015

Beyrut Kitap Fuarı 56 yaşında

beyrut-fuarLübnan’ın başkenti Beyrut, bu yıl 56.’sı düzenlenen Beyrut Uluslararası Arap Kitap Fuarı’na ev sahipliği yaptı.

Arap Kültür Kulübü ve Lübnan Yayıncılar Birliği tarafından organize edilen fuarda 160’ın üzerinde imza günü düzenlendi.

Fuar kapsamında aynı zamanda çeşitli konularda seminer, konferans, okuma günü ve kültürel etkinlikler de gerçekleştirildi. Fuara katılan yayınevleri, bu yıl fuarın daha fazla ilgi çektiği yönünde hemfikir. Teknolojinin gelişmesiyle basılı kitaplara ilginin azalacağı, insanların elektronik ortamlarda kitap okuyacağı fikri ise onlara çok da gerçekçi gelmiyor.

Fuarda faaliyet gösteren bir yayınevinin yöneticisi Salam Abdullah, e-kitap konusunda şu sözleri sarfetti: “Açık söylemek gerekirse kitaplarla içli dışlı olmayan birisinin bilgisayar başında okuma yapabileceğine pek inanmıyorum. Bu alanda araştırmalar yapılmalı. Çünkü kitap okuma bir eğitim meselesidir. İnsanlar bu alışkanlığı küçükken kazanırlar. Ancak bu şekilde birey okul döneminde kendisini gerçek anlamda geliştirebilir. Okumak artık onun için hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelir.”

Beyrut Uluslararası Arap Kitap Fuarında en çok ilgi çeken stantlardan biri Filistin stantıydı. Stand görevlisi Muhammed Ebu Leyla fuarla alakalı şu ifadeleri kullandı: “Fuar çok hareketli geçiyor. Buradaki ikinci yılımız. Özellikle Avrupa ve Amerika ülkelerinden gelen katılımcılara Filistin davasını kitaplarla anlamaya çalışıyoruz. Arap ülkelerinden gelen diğer katılımcılar da standımıza gelerek bize destek oluyorlar. Filistin standının Arap dünyasının en büyük kitap fuarlarından birinde olması bizim için çok önemliydi.”

Fuara Arap dünyasının yanısıra komşu ülkelerden de katılım vardı. Beyrut Yunus Emre Enstitüsü de fuarda açtığı stantta ilgi topladı. Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Öğretmeni Fatma Orakçı fuara İRCİCA ile birlikte katıldıklarını ve büyük ilgi gördüklerini söyledi. Beyrut Uluslararası Arap Kitap Fuarı 10 Aralık’ta sona erdi.

edebiyathaber.net (11 Aralık 2015)

Yorum yapın