Beyin bilim hakkındaki ön kabulleri altüst eden buluşlar üzerine

Haziran 24, 2020

Beyin bilim hakkındaki ön kabulleri altüst eden buluşlar üzerine

Robert Newman’ın “Nöropolis” adlı kitabı, Eylül İdemen Doğramacı çevirisiyle Timaş Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Beyin Biliminden Sağ Çıkma Rehberi”

Robert Newman’ın stand-up gösterisi ve BBC Radio 4 programlarına dayanan Nöropolis, beyin bilimi üzerine ön kabulleri altüst eden bilimsel buluşları araştırıyor.

Nöropolis’te Newman, beynin sadece karmaşık bir bilgisayar olduğu iddiasının yanlış olduğunu savunuyor. Nörobilimdeki gerçekten heyecan verici gelişmeler, antik okyanuslardaki belleğin kökenleri hakkında hayranlık uyandıran keşifler gibi, beyin biliminin neden bu kadar tuhaf bir indirgemeci dünya görüşüne adanmış olduğunu sorguluyor. Beyin biliminin ortak, hatta “beyinsiz” yorumlarını ortadan kaldırarak, sinirbilimdeki daha ilgi çekici ve az bildirilen gelişmeleri keyifli bir dille okura sunuyor.

Bu Kitap Neden Önemli

Usta İngiliz komedyen Robert Newman, nöro-bilim alanındaki merakı ve araştırmalarını, 40 yıllık komedi tecrübesiyle buluşturuyor ve ortaya sadece beyin ve nöroloji değil, insanlık ve bilim tarihini de kapsayan keyifli bir seyir izleği çıkıyor.

Kitap İçin Söylenenler

“Boş bilime, kapitalistlere ve Brian Cox’a cevabını veren Newman’ın nöro-bilim merakının, zihni-tetikleyen sonuçları bu kitap.” – Guardian

“Büyüleyici ve son derece orijinal bir kitap, elinize aldıktan sonra iki saatin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.” – The Spectator

“Newman, bilimsel birikimini göz kamaştıran zekâ manevralarıyla birleştiriyor.” – The Times

“Komik… eksantrik… ustalıkla kaleme alınmış.” – Nature

“Harika bir komedyen.” – Time Out

Yazar Hakkında

Robert Newman, ikisi roman olmak üzere altı kitap kaleme aldı. Bunlardan The Entirely Accurate Encyclopaedia of Evolution bir radyo dizisine dönüştürüldü ve 2017 yılında BBC Audio Award’a layık görüldü. Kırk yıla yakın komedyenlik kariyeri boyunca Londra’dan Paris’e Texas’a uzanan sayısız stand-up gösterisi sergiledi. Son şovu, bu kitaba da ilham olan The Brain Show.

edebiyathaber.net (24 Haziran 2020)

Yorum yapın