Betül Sayın’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ekim 10, 2018

Betül Sayın’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Benim çocuklar için yazmaya başlamam öyle çok kolay olmadı. Doğrusu, çocuklar için yazmak hayal ettiğim ya da hedeflediğim  bir şey değildi. Mimarlık eğitimimin ardından birkaç yıl bir ofiste çalıştım, ama her zaman aklımda resim yapmak vardı. Çocukken okuduğum kitapların illüstrasyonlarını uzun uzun hayranlıkla inceler, ben resimlesem nasıl yapardım, diye hayal ederdim. Sonrasında kızımın doğumuyla birlikte çocuk kitaplarının büyüsüne yeniden kapıldım. İşte illüstratörlük serüvenim o dönemde başladı. Uzun yıllar, çok sayıda çocuk kitabı resimledim.  Bir dönem sonra  kafamda  çocuklar için hayal ettiğim hikayelerin resimleri dolaşmaya başladı.  O resimleri çocuklarla buluşturmak için yazmam şart olmuştu. İlk olarak sayılar renkler ve şekillerle ilgili illüstrasyonlarıma kısa metinler yazdım. Ardından çocuklar için hikâyeler yazıp resimlemeye başladım. Yani ben eline kalem alıp yazmaya başlayan yazarlardan değilim aslında. Benim için her şeyin başlangıcı bir hikâyeyi görsel olarak hayal etmek. Önce kafamda imajlar beliriyor, karakterler oluşuyor. Sonrasında ufak eskizler çiziyorum. Yazma kısmına gelmeden, konuyla ilgili araştırmalar yapıyorum. En sonunda da yazıp resimliyorum. Hem yazıp hem resimlemenin keyfini ve avantajlarını yaşadıktan sonra artık sadece kendi kitaplarımı oluşturuyorum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Yaşı benimle aynı olanların çok iyi bildiği Andersen’den Masallar, Japon Masalları, Türk İkizleri ilk kitaplarımdı. Küçük bir evde büyük ve sıcacık aile olarak yaşardık. Henüz okumayı beceremezken, evde bizimle yaşayan küçük amcam her gece bir hikaye okurdu bana. Sonra büyüyüp okumaya başlayınca, benden beş yaş küçük kardeşim Gaye Boralıoğlu’na ben kitap okumaya başladım. Çocuk kitapları evdeki sevgi bağının önemli parçalarıydı.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Kızımın en sevdiği kitap olan, küçücükken ona defalarca okuduğum Maurice Sendak’ın yazıp resimlediği orijinal adı Where the Wild Things are olan Canavarlar Ülkesinin Kralı kitabını yazmış ve resimlemiş olmayı isterdim.  Bir de Shaun Tan’ın bütün kitaplarını keşke ben yapmış olsaydım.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Son okuduğum değil, ama okurken çok etkilendiğim bir kitaptan bahsetmek isterim. Adı “Ördek Ölüm ve Lale”. Wolf Elbruch yazmış ve resimlemiş. Biz yetişkinler olarak, ölümü anlamaya çalışırken bile zorlanıyorken, bir de böylesine zor bir konuyu, tüm ağırlığıyla çocuklara umutsuzluk yaratmadan anlatmaya çalışmak başlı başına zor bir mesele. Kitap, ölümle yaşamın varlığını son derece doğal bir biçimde anlatmış. Tıpkı yaşamlarımızda mutluluk ve acının varlığı gibi. Resimler de bir o kadar sade ve doğal.

edebiyathaber.net (10 Ekim 2018)

Yorum yapın